Deze foto’s vielen op bij de Wildlife Photographer of the Year 2023 wedstrijd

René Alblas

13 September 2023 .

De Britse Wildlife Photographer of the Year wedstrijd is de meest prestigieuze internationale fotowedstrijd voor natuurfotografen. Roots toont een aantal van de mooiste inzendingen van de 2023 editie.

Op 10 oktober worden alle prijswinnaars van deze wedstrijd bekendgemaakt. Maar we kunnen nu al een aantal schitterende eervolle vermeldingen laten zien. Voor de Wildlife Photographer of the Year wedstrijd 2023 werden bijna 50.000 foto’s ingezonden, verdeeld over 95 landen. De jury heeft inmiddels zijn keuze bepaald en uit de eervolle vermeldingen kozen we de volgende beelden:

Bruno D’Amicis – Mediterrane monniksrob

Bruno D’Amicis maakte deze mozaïekachtige afbeelding van een mediterrane monniksrob in Griekenland. De fotograaf lag enkele uren verborgen op een richel voordat een mediterrane monniksrob door het ondiepe water gleed en in een grot eronder weer verdween. Deze soort is één van de meest bedreigde zoogdieren op aarde. Eigenlijk leven mediterrane monniksrobben op open stranden, maar door de mens die zijn leefgebied overal bedreigt, zoeken de meesten nu de veiligheid in grotten.

Caitlin Henderson – Buidelrat

Caitlin Henderson vindt een onverwachte gast op haar balkon in Australië: een buidelrat die een grote cicade eet. ‘Er waren hier hoofden, daar vleugels’, zegt Caitlin. Door snel te reageren kon Caitlin de buidelrat fotograferen die hongerig de grote cicade in stukken hakte, terwijl hij een baby in zijn buidel droeg. Dit nachtelijke buideldier, afkomstig uit Australië, is wijdverspreid en plaatselijk overvloedig aanwezig. Zijn lange, scherpe klauwen zijn gemaakt voor een leven in de bomen, maar hij heeft zich gemakkelijk aangepast aan stedelijke omgevingen en is in conflict gekomen met mensen.

Wildlife Photographer of the Year

Max Waugh – Sneeuwbizon

Op zoek naar bisons in nationaal park Yellowstone in de VS ontdekte Max Waugh een aantal dieren die richting de weg aan kwamen stormen. Hij stopte zijn auto om ze de ruimte te geven om over te steken. Max heeft deze bizon strak ingekaderd om een originele compositie te creëren. Ooit overvloedig aanwezig en verspreid over het grootste deel van Noord-Amerika, waren de bizons tegen het einde van de 19e eeuw bijna uitgestorven. De aantallen nemen nu langzaam weer toe.

Wildlife Photographer of the Year

Pietro Formis – De dood op de uitkijk

De Italiaanse fotograaf Pietro Formis ontdekte deze Mediterrane sterrenijker half ingegraven in de zandbodem van de zee bij Kroatië. Pietro benaderde de sterrenkijker voorzichtig om hem niet te storen. Door het geconcentreerde licht van de flitser te combineren met een lange sluitertijd, komt de sterrenkijker prachtig tot zijn recht door een gordijn van turkoois gekleurd water. De sterrenkijker is een hinderlaagroofdier. Hij begraaft zichzelf in het zand door zijn lichaam te kronkelen totdat hij onzichtbaar is, behalve zijn ogen en tanden, en ligt dan op de loer voor kleine vissen en ongewervelde dieren.

Wildlife Photographer of the Year

Alex Mustard – Koraal verbindingen

Alex Mustard toont de biodiversiteit van een gezond koraalrif terwijl grondels in de takken van een zeewaaier zwemmen.

Alex fotografeert graag grondels, die normaal gesproken schichtig zijn, maar hij was vastbesloten er meer dan één in beeld te brengen. Onverwacht was de roeipootparasiet op één vis. Hij maakte de foto bij Noord Sulawesi, Indonesië.

Spookgrondels gebruiken het koraal als toevluchtsoord en vinden er hun voedsel. In de koraalriffen leven heel veel diersoorten die ecologisch met elkaar verbonden zijn. Maar dit systeem loopt gevaar als gevolg van de opwarmende zeeën door de klimaatverandering.

Wildlife Photographer of the Year

Solvin Zankl – Metselbij aan het werk

Solvin Zankl bekeek aandachtig hoe een tweekleurige metselbij het dak van zijn nest bouwde. Solvin wist dat de bij oriëntatiepunten rond het nest uit zijn hoofd leerde, zodat hij deze opnieuw kon vinden. Om het dier niet te desoriënteren, schoof hij zijn apparatuur steeds dichterbij als hij vertrok. Na twee uur gebruikte de bij zijn uitrusting als herkenningspunt. Tweekleurige metselbijen gebruiken slakkenhuizen voor het leggen van eieren. Ze vullen de schaal met stuifmeel en nectar voor hun larven en sluiten deze vervolgens af met gras en speeksel. Mensen beschouwen slakken soms als ongedierte, maar deze bijensoort zou zonder hen niet kunnen overleven. Zankl maakte de foto in Hessen Duitsland.

In Nederland gaat het vrij goed met de metselbij.

Wildlife Photographer of the Year

Zhai Zeyu – Meerkoet op het ijs

De jonge Chinese fotograaf Zhai Zeyu fotografeerde een meerkoet die worstelt om rechtop te blijven op het ijs terwijl hij een kronkelende modderkruiper meesleept.

Zhai observeerde in de kou een aantal meerkoeten terwijl ze probeerden over een bevroren vijver in het noordoosten van China te bewegen. Deze meerkoet was in het water op zoek naar voedsel en ving uiteindelijk een modderkruiper.

Meerkoeten behoren tot de meest voorkomende vogels, met een verspreidingsgebied dat zich uitstrekt over Europa en Azië en tot in Noord-Afrika en Australië. Ze hebben grote gebieden open water nodig met nabijgelegen dekking om te nestelen. Meerkoeten-populaties kunnen worden getroffen als hun leefgebied door mensen wordt verstoord.

Expositie Wildlife Photographer of the Year

De wedstrijd Wildlife Photographer of the Year wordt georganiseerd door het Natural History Museum. Wil je deze en alle andere winnende foto’s in het echt gaan bekijken? Vanaf 13 oktober worden 100 winnaars tentoongesteld in het Natural History Museum in Londen.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie