De 10 mooiste macrofoto’s van het voorjaar

René Alblas

21 april 2023 .

Natuurlijk kun je het hele jaar prachtige macrofoto’s maken. Maar tijdens de lente hebben veel macrofotografen het gevoel dat de natuur één grote snoepwinkel is geworden. Roots selecteerde de 10 mooiste lente macrofoto’s van lezers. Geniet van bosanemonen, vlinders en leverbloempjes.

De 10 mooiste macrofoto’s van Rootslezers:

macrofoto's

Bosanemonen – Danny Slijfer. Omdat iedereen tijdens de grijze wintermaanden zo uitkijkt naar de bosanemonen, is het één van de meest gefotografeerde bloemen. Een hele opgave om er dan nog iets origineels van te maken. Deze fotograaf is daar perfect in geslaagd. Een belangrijke succesfactor van deze foto is de suggestie. Je ziet eigenlijk vrij weinig van de bloem en zo krijg je de kans om het beeld zelf verder in te vullen. Winnende foto Roots Foto van de Maand maart wedstrijd.

 

Dit zijn de 5 beste plekken om bosanemonen te vinden.

 

macrofoto's

Berijpte madeliefjes – Karin de Jonge. Het gefilterde licht – met hier en daar een lichtstraaltje op de madeliefjes – maakt deze foto heel bijzonder. De ijskristallen maken het nóg interessanter.

 

macrofoto's

Bezige bij – Diana de Vries. Het stuivende stuifmeel is de grote troef van deze foto. Ook het gefilterde licht is prachtig.

 

macrofoto's

Hondsdraf in de avond – Pepijn van Diggelen . perfecte licht om van dit “doodgewone” plantje iets heel bijzonders te maken. Mooi ook dat de haartjes op bloem en blad zichtbaar zijn.

 

macrofoto's

Lente! – Annie Keizer. De vage herhaling van deze bloem in de achtergrond zorgt voor een mooi ritme in het beeld. Extra fraai is dat de drie bloemen niet op één lijn staan, maar een soort driehoekje vormen.

 

macrofoto's

Leverbloempjes – Piet Haaksma. Het zachte licht, de vage achtergrond en het uitwaaierende mos zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. De compositie, met het onderwerp links van het midden en het mos rechts als tweede blikvanger, is perfect.

 

macrofoto's

Portret van een oranjetipje – Wessel Veenbrink. Zelden zagen we zo’n verrassend (recht in het gezicht) portret van een vlinder. Het dier kijkt recht in de camera. De ogen zijn fascinerend.

Bekijk hier nog veel meer mooie beelden van oranjetipjes.

 

Splash of colour – Beverley Brouwer. Een schitterende achtergrond, een perfecte compositie en een fraai kleurenpallet maken van dit simpele blauwe druifje een waar kunstwerk.

 

Stiekem kijken – Marij Wagenaars. Het onderwerp is schitterend en als je het dan ook nog eens zo weet vast te leggen! Het lage licht dat door de bloemblaadjes schijnt zorgt ervoor dat je zowel de nerven als het silhouet van de sprinkhaan ziet.

 

Vroeg ochtendlicht – Bert van Elten. Een heerlijke sfeer met dauwdruppels, vage lichtvlekken (bokeh) en laag licht dat van de kievitsbloem een schemerlampje maakt. De vage bloem in de achtergrond maakt de foto áf.

 

Al deze foto’s zijn de afgelopen jaren ingezonden voor de Roots Foto van de Maand wedstrijd.

Ook meedoen aan de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Het thema deze maand is Oranje en geel. Klik hier om mee te doen. Inzenden kan tot en met 11 mei.

Wil je meer weten over het fotograferen van specifieke onderwerpen, zoals spechten of speenkruid? Kijk dan hier voor meer inspiratie.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Foto van de Maand