De 10 mooiste roodborstfoto’s van Rootslezers

René Alblas

10 January 2024 .

Honderden roodborstfoto’s zijn er de afgelopen jaren ingezonden door de lezers van Roots. Het is duidelijk dat de roodborst de meest geliefde vogel onder de fotograferende Rootslezers is. We selecteerden tien schitterende roodborstfoto’s.

Misschien wel de mooiste roodborstfoto die we ooit binnen kregen, dat druppeltje aan de snavel! De fotograaf is Annie Keizer.

roodborst

De grote troef van deze foto van Vera van der Waal is de vallende sneeuw. Door de korte sluitertijd zijn de vlokken stipjes gebleven (en geen streepjes)

Door de geringe scherptediepte in deze foto van Annie Keizer is een mooie dromerige wintersfeer ontstaan.

roodborstfoto's

In deze foto van Danny Slijfer komt de ‘olijke verschijning’ van de roodborst goed tot zijn recht

roodborstfoto's

Veel roodborsten worden ‘zittend’ gefotografeerd, deze starthouding is bijzonder. Foto: Elly Riemens

roodborstfoto's

Prachtig deze sneeuwomgeving. De foto is van Ellen Stegeman.

roodborstfoto's

Blauw en oranje zijn zogenaamde complementaire kleuren, dat betekent dat ze een perfecte combi vormen. En dat is duidelijk in deze foto van Elwin Rijken. Meer weten over complementaire kleuren: google op Johannes Itten, kleurenleer.

roodborstfoto's

Mooi licht, mooie grasjes, mooi contrast scherp/onscherp. Deze roodborstfoto van Luce Vriens heeft alles mee.

roodborstfoto's

Mooie kunstzinnige compositie! Foto: Margreet Nagelsmit

roodborstfoto's

De reflectie is prachtig en de suggestie dat de roodborst naar zichzelf staat te kijken maakt de foto helemaal áf! Deze foto is gemaakt door Sacha Bijkerk

Vanaf oktober

Vanaf de eerste week van oktober keert het roodborstje terug in de tuin. Na half oktober stijgen de aantallen flink. Dan komen er duizenden roodborsten uit het hoge noorden naar de Lage Landen. Zij vestigen zich vooral in de stadse tuinen. Vaak kiezen ze jaren achtereen voor dezelfde stek. Zo kun je ‘s ochtends vroeg nu overal hun karakteristieke tikkende geluid horen.

Waarom kiezen deze overwinteraars uit het noorden juist voor de Nederlandse en Belgische tuinen? Omdat de roodborsten die hier het hele jaar hier verblijven alle plekjes in de bossen al hebben ingenomen, zoeken veel noorderlingen hun toevlucht in de tuinen.
Overigens blijven niet alle roodborsten die hier ’s zomers hebben gebroed. Een deel vertrekt namelijk in de herfst om te overwinteren in Spanje.

Wat eten roodborsten graag en zijn ze wel zo schattig zoals ze er uitzien?

Meer lezen over roodborsten, kijk hier.

Hoe klinkt een roodborst?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie