Rijp fotograferen, zo pak je dat aan

René Alblas

13 december 2022 .

In een periode met nachtvorst is er kans op rijp. En dat biedt volop fotografiekansen! Planten, bomen en dieren krijgen een “suikerlaagje” dat fotografisch gezien, onweerstaanbaar is. Vroeg uit de veren is wel een vereiste, want als de temperatuur overdag oploopt is de rijp snel verdwenen. We geven een aantal tips om rijp te fotograferen:

Rijp fotograferen : handige tips

  • De belangrijkste ingrediënten voor rijp zijn hoge luchtvochtigheid, nachtvorst, weinig of geen wind en eventueel mist.
  • Zo’n laagje rijp maakt de natuur extra fotogeniek. Maar bij zwaar bewolkt weer kan een rijpfoto er wel saai en grijs uitzien. Een paar zonnestralen maken de rijp sprookjesachtig. Je kunt dit ook nabootsen met een zaklantaarn of de lamp van je telefoon.
  • Kleurige elementen – zoals bloemen, bessen of herfstblaadjes – leveren een mooi contrast op met de rijp. En kunnen de saaiheid doorbreken.
  • Om rijp te fotograferen hoef je doorgaans niet ver te gaan. Een paar berijpte grassprieten of herfstblaadjes in je achtertuin kunnen (met het juiste licht) al een prachtige foto opleveren.
  • Een plant die zeer fotogeniek wordt met rijp is het pijpenstrootje. Ook naaldbomen zien er met een laagje rijp vaak prachtig uit.
  • Als er veel donkere vlakken en een klein randje rijp op één foto staan, zal de lichtmeter in je camera de rijp vaak overbelichten. Dat mooie rijprandje wordt dan een uitgebeten witte streep. Corrigeer dit door handmatig iets onder te belichten.
  • Een berijpt landschap met een blauwe lucht is mooi, maar wordt nog krachtiger als je een polarisatiefilter gebruikt. Dan wordt de kleur blauw nog intenser. Als je tegen de zon in fotografeert, zal je filter nauwelijks effect hebben, als je een kwartslag draait des te meer!
Een doodgewoon paddenstoeltje wordt een schitterend kunstobject als het berijpt is. Met een lage diafragmawaarde wordt de omgeving zo onscherp, dat de paddenstoel alle aandacht krijgt. Foto: Denise van der Stappen
Een berijpt landschap wordt extra aantrekkelijk als er wat kleur aanwezig is, zoals in deze foto van de Drentse Aa het lichte bruin en het roze in de lucht. Foto: Noelle Zweers
Als er mist is en de temperatuur daalt onder het vriespunt, ontstaat ruige rijp. De bevroren minidruppels kunnen uitgroeien tot flinke ijsnaalden als er een klein beetje wind staat en de temperatuur ook overdag niet boven nul komt.  De fascinerende ijsnaalden zijn een ideaal macro-onderwerp. Foto: Olaf Oudendijk
Dit mussenportret is bijzonder door de ruige rijp stekels. Foto: Beverley Brouwer
Zonder de groene dennetjes en / of de oranje lucht zou dit rijplandschap er een stuk saaier uitzien. Foto: Hans van Wijck
Foto’s van berijpte dieren kunnen je een echt “wildlife” gevoel geven. Je ziet tenslotte bikkels die de vorst kunnen trotseren. Foto: Pieter Espeel

Meer lezen over rijp fotograferen? Lees dan ook dit verslag van Roots fotoblogger Bert Kok.

Ook fotograaf Tom Kruissink geeft tips voor het fotograferen van rijp.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie