Wildlife Photographer of the Year winnaars in Nederland

René Alblas

26 June 2024 .

De Wildlife Photographer of the Year winnaars komen naar Nederland. De 100 beste foto’s van de 2023 editie zijn te zien in het Forum in Groningen.

Op zaterdag 29 juni opent de expositie Wildlife Photographer of the Year. Deze internationale foto-wedstrijd is de meest prestigieuze fotowedstrijd met ‘s werelds mooiste en meest bijzondere natuurfoto’s die de rijke diversiteit van het leven op aarde laten zien. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. In het Groningse Forum zijn de winnende beelden te zien en ontdek je de verhalen achter deze foto’s.

49.957 foto’s

De Wildlife Photographer of the Year competitie bestaat al sinds 1965. Jaarlijks sturen professionele en amateurfotografen van alle leeftijden hun beste natuurfoto’s in, die door een vakjury worden beoordeeld. Voor de editie van 2023 werden 49.957 foto’s ingestuurd, daaruit zijn 100 foto’s geselecteerd. Er waren inzendingen uit 95 landen. De expositie van de Wildlife Photographer of the Year winnaars toont de rijke diversiteit en schoonheid van de natuur en toont tegelijkertijd de invloed van de mens op de natuurlijke omgeving. Video’s laten de verhalen achter de winnende foto’s zien. Hiermee biedt de tentoonstelling een podium voor onderwerpen als duurzaamheid, klimaatverandering en natuurbehoud. 

Expositie Wildlife Photographer of the Year winnaars

Data: zaterdag 29 juni t/m zondag 3 november 2024.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur, in de schoolvakanties ook op maandag.

Waar: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen. De ingang is op de 4e verdieping, de expozaal bevindt zich op de 3e verdieping.
Informatie en tickets: forum.nl/wildlife

Lennart Verheuvel, Nederland. Winnaar, Oceanen: Het Grote Plaatje / Wildlife Photographer of the Year

Verheuvel legde een 5,5 meter grote orka vast die in oktober 2022 tot twee keer toe aanspoelde aan de Nederlandse kust. Een niet alledaags gezicht, aangezien orka’s niet in de Noordzee leven. Het dier bleek ernstig ziek te zijn en stierf niet veel later.

Laurent Ballesta, Frankrijk. Winnaar, Portfolio Award / Wildlife Photographer of the Year

Winnaar Laurent Ballesta dook twee weken lang in beschermde wateren rond het eiland Pangatalan in de Filipijnen op zoek naar de degenkrab. Een van de oudste dieren ter wereld, die al meer dan 300 miljoen jaar relatief onveranderd is en zich moeilijk laat vastleggen op de gevoelige plaat. Het resultaat is een bijna ‘buitenaards beeld’.

Shashwat Harish, Kenya. Jonge fotografen: 11-14 jaar / Wildlife Photographer of the Year

Toen Shashwat Harish berichten hoorde dat er vlakbij een luipaard was gesignaleerd, begon zijn zoektocht. Na uren kwamen beide partijen gelijktijdig uit de dichte begroeiing naar een rivieroever en staken ze samen over. Harish moest snel van lenzen en instellingen wisselen, maar het lukte om dit portret vast te leggen, dat bijzonder is door een kort moment van oogcontact.

wildlife photographer of the year winnaar
Amit Eshel, Israel, Winnaar van de categorie Dieren in hun omgeving / Wildlife Photographer of the Year

Amit Eshel was getuige van een dramatische botsing tussen twee Nubische steenbokken op een klif. Nadat hij naar een uitkijkpunt op de klif was gewandeld, kroop Amit langzaam dichterbij. Hij gebruikte een groothoeklens om de actie van twee botsende Nubische steenbokken vast te leggen.

Meer Wildlife Photographer of the Year winnaars

Medio okober 2024 zijn de winnaars van de editie van 2024 bekend.


Meer Fotografie