De winnaars van de wedstrijd Wildlife Photographer of the Year 2023 !

René Alblas

11 October 2023 .

De prijsuitreiking van de Wildlife Photographer of the year (kortweg WPOTY) is het jaarlijkse hoogtepunt voor natuurfotografen over de hele wereld. We tonen de hoofdprijswinnaar en selectie van categorie winnaars.

Er werden dit jaar maar liefst 49.957 foto’s ingezonden, door fotografen uit 95 verschillende landen. De winnaars werden, net als andere jaren, bekendgemaakt tijdens een groot gala. De fameuze David Attenborough is daarbij vaste gast. De tentoontelling van de winnende foto’s (inclusief eervolle vermeldingen) is vanaf 13 oktober te zien in het National History Museum in Londen. Dat museum is ook de organisator van deze wedstrijd.

Wildlife Photographer of the year winnaar Laurent Ballesta

De Franse onderwaterfotograaf en zeebioloog Laurent Ballesta werd uitgeroepen tot Wildlife Photographer
van het jaar 2023 met zijn foto ‘Het gouden hoefijzer’, een vervreemdend beeld van een degenkrab (Tachypleus tridentatus).
Kenmerkend voor de winnaars van de WPOTY is het verhaal achter de foto. Deze degenkrab heeft meer dan 100 miljoen jaar overleefd, maar wordt nu geconfronteerd met vernietiging van zijn leefgebied en overbevissing voor voedsel. En ook vanwege zijn blauwe bloed, dat gebruikt wordt bij de ontwikkeling van vaccins. Maar in de beschermde wateren van het eiland Pangatalan op de Filippijnen is er hoop op overleving.
Dit is wat juryvoorzitter Kathy Moran erover zegt: ‘Om een degenkrab zo levendig in zijn natuurlijke omgeving te zien leven, op zo’n angstaanjagend mooie manier, was verbazingwekkend. We kijken hier naar een oude diersoort
die bedreigd wordt en ook van cruciaal belang is voor de menselijke gezondheid.’
Overigens is Laurent Ballesta pas de tweede fotograaf in de negenenvijftigjarige geschiedenis van de wedstrijd die de hoofdprijs voor de tweede keer heeft gekregen. Hij won ook in 2021.

Laurent Ballesta / Wildlife Photographer of the Year

6 categoriewinnaars Wildlife Photographer of the year

Ekaterina Bee / Wildlife Photographer of the Year

De Italiaanse Ekaterina Bee uit Italië won met deze foto in de jeugdcategorie 11-14 jaar. De titel is Out of the blue. Ekaterina Bee deelt met deze foto haar intieme ontmoeting met enkele gewone tuimelaars. Tijdens haar reis naar de westkust van Schotland had ze veel ontmoetingen met wilde dieren, maar tuimelaars waren een onverwachte verrassing. Vanaf de boot componeerde ze dit beeld, inclusief de reflecties, die ontstaan zijn door de bewegingen van de dolfijnen. Gewone tuimelaars zijn te vinden in de oceanen van de wereld, behalve in de poolgebieden. Ze leven in kleine groepen. Het zijn zeer sociale dieren. Locatie: Portree, Isle of Skye, Schotland.

Dieren en omgeving

Amit Eshel / Wildlife Photographer of the Year

Winnaar van de categorie Dieren in hun omgeving, Amit Eshel uit Israel was getuige van een dramatische botsing tussen twee Nubische steenbokken op een klif. Nadat hij naar een uitkijkpunt op de klif was gewandeld, kroop Amit langzaam dichterbij. Hij gebruikte een groothoeklens om de actie van twee botsende Nubische steenbokken vast te leggen. De strijd duurde ongeveer vijtien minuten voordat één van de twee zich overgaf en het paar zonder ernstig letsel uit elkaar ging. In de aanloop naar de paartijd wordt een deel van de vacht van de mannetjes donkerder en worden hun nekspieren dikker. Rivalen zullen op hun achterpoten gaan staan en hun hoofden tegen elkaar rammen. Hun hoorns breken soms als ze botsen. De foto is gemaakt in de Zin-woestijn, Israël.

Planten en paddenstoelen

Agorastos Papatsanis / Wildlife Photographer of the Year

Winnaar in de categorie Planten en Paddenstoelen Agorastos Papatsanis toont op deze foto de magie van een schimmel die zijn sporen vrijgeeft in het bos. De Griek Agorastos was al lang gefascineerd door schimmels. Omdat hij deze foto tijdens een regenbui maakte gebruikte hij zijn zilveren fotoparaplu om te voorkomen dat zijn camera nat zou worden. Hij bedekte zijn zorgvuldig geplaatste flitser met een plastic zak. Parasolpaddestoelen laten sporen vrij uit de kieuwen onder hun hoed. Miljarden kleine sporen reizen – meestal onzichtbaar – door de luchtstromen. Sommigen zullen landen waar vocht en voedsel is, waardoor ze netwerken onder de bosbodem kunnen laten groeien. Locatie: Mount Olympus, Pieria, Griekenland.

Zoogdieren

Bertie Gregory / Wildlife Photographer of the Year

De Brit Bertie Gregory won met deze foto in de categorie Zoogdieren gedrag. Gregory volgde een groep orka’s terwijl ze zich voorbereiden op het bejagen van een Weddell-zeehond. Bertie ondernam expedities van twee maanden op zoek naar orka’s. ‘Elke minuut dat we wakker waren, brachten we door op het dak van de boot,’ zegt hij. Nadat hij te kampen had met harde wind en vrieskou, legde hij dit opmerkelijke gedrag vast met zijn drone. Deze orka’s behoren tot een groep die gespecialiseerd is in de jacht op zeehonden door op het ijs af te stormen. Daarbij ontstaat een golf die de zeehond in het water spoelt. Nu de temperatuur stijgt en de ijsschotsen smelten, brengen zeehonden meer tijd op het land door en kan het gedrag van dit zogenaamde ‘golfwassen’ verdwijnen. Locatie: Antarctisch Schiereiland, Antarctica.

Rising star

Luca Melcarni / Wildlife Photographer of the Year

De Fransman Luca Melcarni won de categorie Portfolio Rising star. Deze foto van een steenbok is één van de portfolio beelden. Om een vroege beklimming naar het gebied van de steenbokken mogelijk te maken, had Luca een hele koude nacht doorgebracht in een tijdelijk onderkomen in de Franse Alpen. Daarvoor had hij zes uur lang door het natuurpark geskied. Luca ontdooide zijn camera met zijn adem en maakte het portret van de steenbok.

Luca, geboren aan de voet van het Vercors-gebergte in Frankrijk, is een professionele berggids en natuurfotograaf. Hij is verslaafd aan de kou en kijkt voortdurend naar het weer om zijn plannen te maken. In zijn portfolio worden de dieren belicht die leven in het Regionaal Natuurpark van de Vercors, waar Luca woont en werkt. Zijn opmerkelijke beelden laten zien hoe geduld, doorzettingsvermogen en passie essentiële ingrediënten zijn voor dramatische natuurfotografie. Locatie: Regionaal natuurpark Vercors, Rhône-Alpes, Frankrijk.

Onderwater

Mike Korostelev / Wildlife Photographer of the Year

Winnaar in de categorie Onderwater, de Rus Mike Korostelev, toont op deze foto een nijlpaard en haar twee nakomelingen die rusten in het ondiepe, heldere meer in Zuid Afrika. Mike bezoekt al ruim twee jaar de nijlpaarden in dit meer en wist dat ze aan zijn boot gewend waren. Hij bracht slechts twintig seconden met hen onder water door. Dat was genoeg tijd om dit beeld van een veilige afstand te maken en te voorkomen dat de moeder in paniek raakte. Nijlpaarden brengen elke twee tot drie jaar één kalf ter wereld. De soort is bijzonder kwetsbaar voor aantasting van hun leefgebied, droogte en illegale jacht op vlees en ivoor van hun tanden. Locatie: Kosi Bay, iSimangaliso Wetland Park, Zuid-Afrika.

Meer zien of meedoen

Meer winnaars bekijken? Kijk op de site van het Natural History Museum.

Ben je geïnspireerd geraakt en zou je ook wel eens mee willen doen aan deze fotowedstrijd? Vanaf 16 oktober 2023 kun je inzenden voor de volgende (de 60e!) editie.

Of hou je het liever dichter bij huis? Op 1 februari 2024 start de Root Natuurfotowedstrijd weer! Dit waren de winnaars van de editie van 2023.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie