Daar zijn ze dan: de prijswinnaars van Roots Natuurfotowedstrijd 2023!

René Alblas

10 September 2023 .

Er werden maar liefst 6646 foto’s ingestuurd voor de Roots Natuurfotowedstrijd 2023 ! Hieruit kozen we de 108 beste inzendingen en deze kregen een plekje in de Roots Natuuragenda 2024. Daarna koos de jury de zeven allerbeste, prijswinnende foto’s. Zes categoriewinnaars en een hoofdprijs. Ook het publiek kon een stem uitbrengen en dat leverde nog eens drie winnaars op. En zo kunnen we hier met trots de allerbeste natuurfoto’s van 2023 presenteren!

De 6 categoriewinnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023:

1e prijs Categorie Art of Nature

Rob Blanken – Een kleurrijke dood

De prachtige kleuren van geoxideerde metalen in kwelwater zagen we eerder. Maar deze fotograaf heeft daar een mooie eigen draai aan gegeven met de verdronken mot. De compositie is perfect doordat er in de kleurrijke ondergrond ook een duidelijke (kronkel)lijn zit.

1e prijs Categorie Insecten

Erik Willaert – Muurwesp

Geduld, kennis, een beetje geluk en een technische perfectie. Dit zijn alle ingrediënten die nodig waren om deze foto te maken. Zelden zagen we zo’n mooi portret van een wesp.

1e prijs Categorie Landschap

Vivianne Molenaar-Seinen – Aan de waddenkust na zonsondergang

Wat een sfeer in deze foto! De zachte tinten en de rustige zee zorgen voor totale zen-beleving. De lange sluitertijd (van 20 seconden) zorgt ervoor dat de toch al rustige zee een extra zachte, melkachtige structuur heeft gekregen.

edelhert, winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023

1e prijs Categorie overige dieren

Micha Leenders – Ochtendstond heeft goud in de mond

De zonneharp en het gouden licht zijn de grootste troeven van deze foto. Daarnaast is de compositie uitermate sterk: de verticale vlakverdeling, de schuine lijn onderin het beeld en het hert op exact de juiste plaats.

Lees hier het verhaal achter deze winnende foto.

1e prijs Categorie Plantenrijk

Jolanda van Velzen – Anemone coronaria op Kreta

Een perfecte toepassing van highkey-fotografie (veel lichte kleuren en weinig contrast). De subtiele herhaling is de grote kracht van deze foto. Je ziet vier keer hetzelfde bloempje en toch is het vier keer anders.

rietgors, winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023

1e prijs Categorie Vogels

Rob van Mourick – Rietgors op uitgebloeide zonnebloemen

Het fraaie verenkleed van deze rietgors is het eerste wat in het oog springt. De gedraaide houding van de vogel maakt de foto dynamisch. Daardoor is het geen statische “vogel op een takje” foto geworden.

Zo kwam deze foto tot stand.

De hoofdprijs

Hoofdprijs Roots Natuurfotowedstrijd 2023

Gonnie van de Schans – Snoepende ree

Aan deze foto klopt alles. De prachtige houding van de ree, de actie (van het snoepen), het fraai in beeld gebrachte veld met klaprozen en korenbloemen, de net-niet-symmetrie, het zachte licht en het lage standpunt van de fotograaf. Een leuk detail is ook het grassprietje voor de hals van de ree, een kleine fotografische imperfectie die de foto nog beter maakt.

De publieksprijzen van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023

ree, winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023

3e prijs

Daniëlle van Doorn – Reegeit tussen het boekweit

Het ultieme portret van een ree. De perfecte scherpte op de kop, zorgt ervoor dat je ieder detail goed kunt zien. Inclusief het afgevallen bloemetje boven op haar kop. Door de centrale plaatsing van de reeënkop is symmetrie ontstaan, die vervolgens weer mooi doorbroken wordt door de begroeiing en het reeënlijf.

Lees hier het verhaal achter deze reeënfoto.

steenuil  Roots Natuurfotowedstrijd 2023

2e prijs

Linda van der Veeken – Jong steenuiltje

Portretten van jonge steenuiltjes op boomstammen hebben we vaker gezien. Maar het lage licht maakt van deze foto iets bijzonders. De witte contourlijn rondom de uil is prachtig. De naar links en naar rechts gebogen grassen geven dynamiek aan de foto.

ree,  Roots Natuurfotowedstrijd 2023

1e prijs

Een unicum, deze foto van Gonnie van de Schans won niet alleen de hoofdprijs van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023, maar ook de eerste prijs bij de publieksjury!

De uitgebreide juryrapporten lees je in de Roots van oktober, die verschijnt op 21 september.

Al deze winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023 vind je vanzelfsprekend terug in de Roots Natuuragenda 2024. En die kun je nu bestellen! De prachtige agenda kost maar  €14,99.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie