Magisch mooi: foto’s van het noorderlicht

Marloes Blom

18 december 2022 .

noorderlicht

De winnende foto van de 'northern light photographer of the year' 2022 verkiezing. Foto: Nico Rinaldi

Het reisfotografieblog Capture the Atlas maakte onlangs de winnaars bekend van de vijfde jaarlijkse ‘Northern lights photographer of the year’ verkiezing. De winnende beelden zijn gemaakt op verschillende plekken in de wereld; ze zijn stuk voor stuk adembenemend. Het kostte vaak behoorlijk wat volharding om ze te maken.

Doel van deze jaarlijkse ‘noorderlicht fotografiewedstrijd’? De schoonheid van het noorderlicht delen én anderen inspireren, aldus Capture the Atlas. De inzendingen kwamen dit jaar uit onder meer de Verenigde Staten, Canada, Finland, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Rusland, Groenland en Nieuw-Zeeland. Ze werden gemaakt door 25 fotografen, van 13 verschillende nationaliteiten.

Northern lights photographer of the year 2022

Bij de selectie van de winnaars is vooral gekeken naar de kwaliteit van het beeld, het verhaal erachter en hoe inspirerend de foto is. Ook werd, na twee jaar reisbeperkingen, gekeken naar unieke plekken. Daar waar het Noorderlicht nog niet eerder werd gefotografeerd, zo somt Capture the Atlas op.

De winnaar van 2022: Nico Rinaldi met zijn foto ‘Polaris droom’, gemaakt in Murmansk Oblast (Rusland).
“Ik droomde er al heel lang van om de landschappen van Noord-Rusland te fotograferen. Dit jaar werd die droom eindelijk werkelijkheid! Als je daar bent, heb je het gevoel alsof je het domein betreedt van sneeuwmonsters, in een landschap waar de bergen en bomen worden overheerst door ijs en sneeuw. Die nacht speelde het noorderlicht een fantastische voorstelling!

Het was behoorlijk lastig om op deze plek te komen. Het uitzoeken van deze locatie en de logistiek ernaartoe regelen kostte veel tijd en moeite – én de hulp van behulpzame plaatselijke bewoners die we onderweg tegenkwamen. Ik hoop alleen maar dat er snel weer vrede zal zijn. En dat zoveel ongelooflijke landschappen en mensen weer binnen ons bereik zullen zijn.”

noorderlicht
De winnende foto van de ‘northern light photographer of the year’ 2022 verkiezing. Foto: Nico Rinaldi

Camera
Nikon D850, Nikkor 14-24mm f/2.8, Fotopro Tripod T63-C
Instellingen camera
Lucht: 14 mm, f/2.8, 6 sec, ISO 4.000
Voorgrond: 14 mm, f/4, 180 sec, ISO 800

Andere winnende beelden

‘Huis van elfjes’ door Asier López Castro, in IJsland

Asier López Castro maakte deze foto in Stokknes (IJsland).
“Tijdens mijn laatste reis naar IJsland besloot ik om mijn geluk te beproeven op een van de meest iconische locaties, een magische plek voor elke landschapsfotograaf. De dag ervoor had het gesneeuwd, en in de lucht werd de gevallen sneeuw gemixt met het fijne zand, waardoor de texturen op de grond ongelooflijk prachtig werden. De lucht deed de rest.”

‘Huis van elfjes’, in IJsland. Foto: Asier López Castro

Camera
Sony A7RIII, Sony 12-24 2.8 GM, Tripod
Instellingen camera
Lucht: f/2.8, 4 sec, ISO 3.200
Voorgrond: f/5.6, 20 sec, ISO 640

‘Michigan nachtwacht’ door Marybeth Kiczenski, in de Verenigde Staten

Marybeth Kiczenski maakte deze foto bij het Point Betsie Lighthouse, in Frankfort (Michigan, Verenigde Staten).
“Vrouwe Aurora wacht op geen enkele fotograaf of schema. Maar toen ik uit Canada terugkeerde naar Chicago, waren de voorspellingen voor het noorderlicht behoorlijk goed. Ik besloot om voor Point Betsie te gaan als locatie. De wind was nogal sterk, maar het was warm en de de zonsondergang was prachtig. Het was heel druk omdat het vrijdag was én er goede omstandigheden waren voor het noorderlicht. Het was leuk om nieuwe vrienden te maken, en we kletsten terwijl we wachten tot het noorderlicht zich zou laten zien.

Rond 23:30 maakte ze haar opwachting. We juichten en klapten. Dit is wat het allemaal waard maakt. Na afloop pakten we onze spullen en reden drie uur terug naar Martin, Michigan, om aan de werkdag te beginnen. Het leven van een noorderlicht-jager!”

‘Michigan nachtwacht’ in de Verenigde Staten. Foto: Marybeth Kiczenski

Camera
Nikon Z6 Astromodified, Nikkor 20mm F/1.8S, Slik USA Pro 500DX Tripod
Instellingen camera
Lucht: f/2.4, 4 sec, ISO 3.200
Voorgrond: f/7.1, 30 sec, ISO 2000

‘Nugget point vuurtoren noorderlicht’ door Douglas Thorne, in Nieuw-Zeeland

Douglas Thorne maakte deze foto bij de Nugget point vuurtoren op Zuidereiland (Nieuw Zeeland).
“De Nugget point vuurtoren ligt aan de oostelijke kant van Zuidereiland, Nieuw Zeeland. Het staat bovenop fameuze rotsen, die door Kapitein Cook een naam werden gegeven omdat ze leken op goudklompjes (‘nugget points’). De vuurtoren staat boven een afgrond, daar waar de oceaan en de hemel elkaar ontmoeten. Vanuit die plek heb je een panoramisch uitzicht op de zuidelijke zeeën: het is de droomlocatie van een fotograaf.

Ik kwam er vroeg aan op een herfstochtend om de melkweg te fotograferen boven de vuurtoren: een foto die ik al heel lang wilde maken. Ik werd echter begroet door een verrassingsgast. Het zuiderlicht (Aurora Australis) begon te stralen, het straalt uit over de oceaan. Ik veranderde snel mijn aanpak en raakte opgewonden terwijl ik stralen geel en rood in mijn vizier kreeg.

Uiteindelijk synchroniseerden de Melkweg en het zuiderlicht harmonieus, wat resulteerde in deze foto. Ik vind de lijnen prachtig, evenals de manier waarop de melkweg het zuiderlicht omringt. Wat ik echter het allerleukst vind, is dat deze foto niet gepland was. Het herinnert me eraan dat je soms de mooiste foto’s onverwacht maakt. Je moet risico’s nemen en op avontuur gaan, want je weet nooit wat je tegen kan komen.”

‘Nugget point vuurtoren noorderlicht’ in Nieuw-Zeeland. Foto: Douglas Thorne

Camera
Sony a7IV, Tamron 17-28mm, Sirui R-3213X Tripod
Instellingen camera
f/3.5, 14 sec, ISO 6.400, 16 foto’s gecombineerd

‘Geesten van de winter’ door Unai Larraya, in Fins Lapland

Unai Larraya maakte deze foto in Riisitunturi National Park (Fins Lapland).
“Dit jaar maakte ik een reis naar Fins Lapland met het doel om het indrukwekkende noorderlicht te fotograferen. De eerste dagen in Kuusamo, waar we verbleven, waren echter wat teleurstellend: het weer was vreselijk. Dag 3 zag er veelbelovend uit qua voorspelling van het noorderlicht. Nadat we echter de hele nacht buiten waren gebleven, hadden we niet een keer het noorderlicht gezien. Vrij ongebruikelijk.

De noorderlicht voorspelling voor de volgende dag was niet goed, en er waren ook wolken voorspeld. We wilden het noorderlicht echter zo graag fotograferen dat we besloten een poging te wagen, ondanks deze voorspellingen en een temperatuur van -30 graden Celcius. Uiteindelijk was de magie er, en kon ik het noorderlicht fotograferen! Ik was zo blij dat de kou me niets deed, ik had gewoon een fantastische tijd met mijn vrienden.”

‘Geesten van de winter’ in Fins Lapland. Foto: Unai Larraya

Camera
Canon EOS R6, Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art, Gitzo Systematic Series 3
Camera instellingen
Voorgrond: f/5.6, 30 sec, ISO 3.200
Lucht: f2.8, 6 sec, ISO 1.250

‘Het licht boven Kerlaugar’ door Jannes Krause, in IJsland

Jannes Krause maakte deze foto in Suðurland (IJsland).
“Ik had geluk met een KP index van 8 tijdens mijn reis naar IJsland in oktober. Niet alleen dat: het was ook de eerste keer dat ik het noorderlicht zag en fotografeerde. Aanvankelijk zou mijn terugvlucht 12 uur voor dit moment vertrekken. Maar zodra ik het perfecte weer en de noorderlicht voorspellingen zag, wist ik dat ik mijn plannen moest omgooien en een dag langer moest blijven. De dingen vielen eindelijk op hun plek, en ik was meer dan gelukkig met de geschoten beelden.”

‘Het licht boven Kerlaugar’ in IJsland. Foto: Jannes Krause

Camera
Nikon Z6II, Nikkor 14-30mm f/4 S, Manfrotto Element + Leofoto G2
Camera instellingen
Voorgrond: f/5.6, 25 sec, ISO 1.600
Lucht: f/4, 5 sec, ISO 6.400

Meer prachtige foto’s zien? Hier zie je een overzicht van alle winnaars van 2022.

Zelf het Noorderlicht zien?

Op het noordelijke halfrond loopt het noorderlicht (aurora borealis) seizoen van september tot april. De beste tijd is in het holst van de winter tussen november en februari, aldus auroreboreale.net. Het zuiderlicht (aurora australis) seizoen begint wanneer het aurora borealis seizoen eindigt.

Op auroreboreale.net kun je de KP-index checken, die aangeeft in welk gebied het poollicht (waarschijnlijk) zichtbaar zal zijn. Welke KP-waarde je precies nodig hebt om (waarschijnlijk) het noorderlicht te zien hangt samen met de plek op de wereld waar je bent. Op poollicht.be zie je een handige lijst die aangeeft welke KP je nodig hebt per land en plaats, binnen bereik van de poollicht-ovalen. Ook kun je op die site lezen wat elke KP-waarde precies betekent – en met welke kleur licht het doorgaans gepaard gaat.

Ook in Nederland is het noorderlicht soms te zien. Op 19 augustus kleurde de hemel even paars, het gevolg van een geomagnetische storm die de dag ervoor in de richting van de aarde bewoog. Fotograaf Sytse Schoustra legde het natuurfenomeen vast vanaf Terschelling – de beelden zie je hier op nos.nl. Ook op 31 oktober 2021 was het noorderlicht (een beetje) te zien boven Noord-Nederland.

Het Noorderlicht fotograferen: zo doe je dat

Mart Smit is natuurfotograaf en geobsedeerd door het noorderlicht. Hij reist jaarlijks naar de Lofoten om het fascinerende natuurfenomeen vast te leggen. Aan Roots vertelde de fotograaf over zijn passie voor het noorderlicht én deelt hij tips.

Ook Capture the Atlas geeft uitgebreide fotografietips voor het noorderlicht. Een greep:

  • Gebruik een diafragma van f/2.8 of lager.
  • Stel je ISO in op een waarde tussen 3200 en 8000. De exacte ISO-waarde hangt af van o.a. je camera en de hoeveelheid maan- en kunstmatig licht.
  • Gebruik een sluitertijd tussen van 1 tot 12 seconden.

Foto bovenaan: Nico Rinaldi

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Meer lezen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurfotografie