Zwemmende dieren, de 10 mooiste foto’s van lezers van Roots

René Alblas

6 November 2020 .

Zwemmende dieren fascineren. Het is zeker geen eenvoudig onderwerp om te fotograferen, maar met voldoende kennis, doorzettingsvermogen en schepje geluk kan het zomaar lukken.

Fotografen die vaak naar dezelfde plek gaan om te fotograferen weten meestal wel welke dieren op hun “local patch” leven en welke daarvan mogelijk een sprong in het water zouden kunnen maken. Edelherten en damherten maken met enige regelmaat een plons, ook vossen zijn soms bereid om een nat pak te halen. Een zwemmend wild zwijn is alweer iets zeldzamer maar behoort ook tot de mogelijkheden. Ook kleinere zoogdieren zoals ratten, muizen, eekhoorns en wasberen kun je in het water tegenkomen.

Lukt het je niet om zo’n zeldzame zwemmer vast te leggen? Dan kun je natuurlijk ook van watervogels prachtige en dynamische platen maken.

De bruine vossenvacht steekt mooi af tegen het blauwe water. Foto: Angela Louwe.

De kronkelingen en de spiegeling maken van deze foto van een zwemmende slang iets bijzonders. Foto: Ben Griffioen.

Een dwergmuis te water. De foto is van Jan Freerk Kloen.

Het blijft natuurlijk een geweldige ervaring als je zo’n groot edelhert het water in ziet gaan. Soms zit alles mee en kun je er ook nog een prachtige foto van maken. Foto: Jan Helsen.

Opspattend water, uitgespreide vleugels, warm avondlicht, alles werkt mee in deze zwanenfoto van Jakob Kaptein.

Een fuut op het water is niet zo’n bijzondere verschijning. Maar als je er in de avondschemering zo’n sfeervolle plaat van maakt, wordt het toch een hele bijzondere foto. Foto: Bert Kok.

Een roerdomp is behoorlijk schuw en daardoor vrij moeilijk te ontdekken. Een zwemmend exemplaar op de foto krijgen is een hele prestatie. En dan ook nog een hele fraaie foto! De maker is Els Nijhuis.

Een eekhoorn in het water fotograferen is al een bijzonderheid. Het wordt nog specialer als je de zwemmer recht in het gezicht kijkt! Foto: Vera van der Waal

Mooie uitsnede van een wasbeer te water. De foto is van Marco Luijken.

De hoofdprijswinnaar van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. “Even naar de overkant” van Yvonne van Dormolen. Een damhert in de Waterleidingduinen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie