Het verhaal achter de winnende foto: een eekhoorn met tegenlicht

René Alblas

13 October 2021 .

Deze foto van een eekhoorn met tegenlicht is één van de 108 winnende foto’s bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Zij kregen allemaal een plekje in de Roots Natuuragenda 2022. Van deze 108 foto’s zijn er 25 geselecteerd die op groot formaat tot en met 28 november te zien zijn in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Eén van deze 25 foto’s is onderstaande foto van Johan Bosman. Lees zijn verhaal achter de foto.

“Eens in de zoveel tijd huur ik wel eens een vogelhut. Deze keer had ik de hut gehuurd om ijsvogels te zien. Ik zat al de hele dag te wachten op een ijsvogel en tijdens dit wachten kwam er regelmatig een eekhoorn voor de hut. Eekhoorns zijn supersnelle, speelse en slimme diertjes.En zeer fotogeniek!

Het juiste moment

Deze eekhoorn kwam regelmatig drinken en was duidelijk op zoek naar voedsel. Zodra hij wat had gevonden ging hij dat verstoppen en kwam daarna weer terug voor meer. Hierbij gebruikte het dier telkens dezelfde route. Die route ging deels door de wirwar van de boomtoppen. Ik ontdekte toen de opening in het centrum van de takken, hier bleef de eekhoorn telkens even staan voordat hij naar boven sprong. Dat bracht mij op het idee om, terwijl de ijsvogel ineens voor mij zat, toch mijn lens naar boven te richten en te wachten op het moment dat de eekhoorn precies op het juiste moment tussen de takken zou verschijnen. En na een paar keer proberen is het mij uiteindelijk gelukt om deze foto te kunnen maken!”

eekhoorn

Techniek

Camera: Nikon D500, met Nikon zoomlens 70/200 mm, diafragma f/2.8, sluitertijd 1/8000, ISO 4000

Tip

“Probeer zoveel mogelijke opties en verschillende standpunten te bedenken als je ergens bent. Er zijn altijd wel weer varianten te bedenken in je foto’s en sta ook open voor het onverwachte, zoals hier gebeurde. De focus lag op de ijsvogel en uiteindelijk is dit een hele mooie bijvangst geworden.”

Johan Bosman maakte nog een winnende foto: de jonge zwijntjes. Die foto won de hoofdprijs.

Deze foto’s van Johan Bosman en nog 23 andere winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2021 kun je bekijken in een prachtige buitenexpositie in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Op de site van Roots vind je nog veel meer inspirerende natuurfotografietips.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotowedstrijd 2021