Het verhaal achter de foto: twee piepjonge koninginnenpages

René Alblas

26 mei 2023 .

Deze foto van twee koninginnenpages is niet zomaar een leuk plaatje: er zit een hele geschiedenis achter. De fotograaf, Greet Geerts, vertelt hoe de foto tot stand kwam. Deze prachtige plaat is overigens één van de 108 winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022 en prijkte ook op de cover van de Roots Natuuragenda 2023.

Hoe is de foto van de koninginnenpages tot stand gekomen?

“Omdat ik er nog niet in geslaagd was om een koninginnepage te fotograferen in het wild, besloot ik om op ontdekking te gaan in onze eigen moestuin. Daar kweken mijn man en ik onder andere wortelen en venkel, de waardplanten van de koninginnenpage. Eind mei spotte ik eitjes – de grootte van een speldenknopje – op onze venkelplanten. Nadat een vijftal rupsen uit hun ei waren gekomen, besloot ik hen te beschermen tegen de vogels.
Ik zette hen apart, in een opvouwbare vlinderhabitat. Op die manier hadden de rupsen meer kans om te overleven en kon ik het proces van ei tot vlinder nauwgezet volgen. Met veel liefde en geduld gaf ik de rupsen dagelijks vers venkel- en wortelloof. Ruim een maand kon ik dagelijks het evolutieproces gadeslaan. De mooiste fase is de transformatie van pop naar vlinder met als apotheose: de geboorte. De vlinders op deze foto zijn gefotografeerd 10 minuten na de geboorte.”

Waar en wanneer maakte je de foto?

“Begin juli 2021 werden bij ons thuis, in Hulshout (België), 2 koninginnenpages tegelijkertijd geboren.  Het was die dag windstil. Het ochtendlicht zat mee. Aangezien de vlinders nog een tijdje bleven zitten na de geboorte, had ik ruim de tijd om hen te fotograferen. “

Kun je iets vertellen over koninginnenpages?

“Wanneer de rups het ei verlaat na ongeveer 7 dagen is ze amper een paar milimeters groot, zwart van kleur met een witte vlek op de rug. De jonge rups verandert in vier stadia naar een grote rups, waarbij ze telkens van kleur verandert. Ieder stadium wordt voorafgegaan door een vervelling, waarbij de rups uit zijn oude huid kruipt en er een nieuwe zachte huid tevoorschijn komt. Bij de laatste vervelling transformeert het lichaam in de pop. De pop neemt alle tijd (± 14 dagen) om te transformeren naar een prachtige vlinder. Het eerste half uur na de ontpopping pompt de vlinder een vloeistof door het vleugeloppervlak zodat de vleugels zich volledig ontvouwen. Daarna zit de vlinder nog een hele tijd stil voordat hij de wijde wereld gaat verkennen. De koninginnenpage is door zijn grootte en kleurenpracht een opvallende vlinder. Vaak zijn er 2 tot 3 generaties per jaar. Latere poppen overwinteren meer dan 200 dagen en komen pas uit in het voorjaar.”

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over de rupsen van koninginnenpages
Dit is de vliegtijd van de koninginnenpage + met deze planten help je ‘m

Had je zo’n foto al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke?

“Ik had me erop verheugd één koninginnenpage te kunnen fotograferen.  Gezien de onverwachte dubbele geboorte, kreeg ik de kans om een duo vast te leggen.”

Wat zijn de technische gegevens?

“Ik heb deze foto genomen met een Canon R6 met een 100 millimeter macrolens. Diafragma f/2.8, sluitertijd 1/400 en ISO 100. Hierbij maakte ik gebruik van een  statief en een draadontspanner.”

4 tips voor zo’n zelfde soort vlinder-foto

1. Zorg voor de juiste waardplanten
“Wanneer je zelf op deze manier vlinders wil fotograferen, bied de rupsen dagelijks hun waardplanten aan. Het zijn ijverige eters! Bewaak een rustige sfeer zodat de rupsen in een veilige bedding kunnen eten en groeien.”

2. Let ook op de achtergrond
“Ik hou ervan wanneer een foto eenvoud uitstraalt. Daarom let ik tijdens het fotograferen niet alleen op het onderwerp maar besteed ik ook voldoende aandacht aan de achtergrond. Die hou ik meestal zo rustig mogelijk. Zorg ervoor dat je onderwerp scherp in beeld is en gebruik een groot diafragma (klein diafragmagetal) om een mooie wazige achtergrond te bekomen.”

3. Maak gebruik van zacht ochtendlicht
“Dankzij zacht ochtendlicht in de achtergrond en door wat over te belichten, creëer je een serene sfeer.”

4. Experimenteer & volg je gevoel
“Soms heb ik al een idee in mijn hoofd maar meestal ontstaan de mooiste beelden tijdens het experimenteren met de achtergrond, het kiezen van een ander standpunt en het ‘ontvankelijk zijn’ voor wat de natuur spontaan aanbiedt. Ik fotografeer op gevoel en hoop zo de kijkers te raken met mijn beelden.”

Meer lezen

Nog zo’n mooi verhaal achter een winnende foto: de papegaaiduikers van Wessel Veenbrink
Benieuwd wie dit jaar de Roots Natuurfotowedstrijd gaat winnen? Stem uiterlijk 25 juni op je favoriete foto.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie