Het verhaal achter de winnende roodborstfoto

René Alblas

20-07-2022 00:00:00

Deze roodborstfoto is één van de 25 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.  Fotograaf Tim de Zeeuw vertelt het verhaal achter deze winnende foto.

Kun je vertellen hoe deze roodborstfoto tot stand is gekomen?

“Door het dikke pak sneeuw waren die ochtend de omstandigheden om te fotograferen uitstekend, het enige wat ontbrak was een onderwerp. Ik was dus ontzettend blij toen ik dit roodborstje onderin een struik zag zitten. Langzaam kwam hij steeds verder uit het struikje tot hij op dit takje plaatsnam en zijn mooie verenkleed bol opzette. De sneeuw die rustig naar beneden dwarrelde op zijn kleine koppie maakte de foto helemaal af!”

Waar en wanneer is de foto genomen?

“De foto is genomen op 8 februari 2021 in de ochtend, in de Wolvenpolder in Spijkenisse. Het is eigenlijk best grappig hoe ik daar terecht kwam. Er lag namelijk zoveel sneeuw dat ik niet op de fiets kon naar het gebied waar ik normaal gesproken graag fotografeer. De enige optie was dus de bus, maar door een foutje aan mijn kant miste ik die, waardoor ik gedwongen werd een gebied veel dichter bij huis te bezoeken. Eigenlijk verwachtte ik helemaal niets te zien, zoals dat daar gewoonlijk het geval is. Tot dit roodborstje even meewerkte en prachtig poseerde. Dat ik hiervoor tot over mijn knieën de sneeuw in moest maakte me niets meer uit, zeker niet toen ik doorhad dat het roodborstje niet schuw was waardoor ik erg dichtbij kon komen!”

 

Tim de Zeeuw gaf deze foto de titel “Winterdipje”. Wij snappen wel waarom.

Had je voor die dag bepaalde fotografieplannen?

“Eerlijk gezegd nam ik na het missen van de bus genoegen met ieder diertje dat zich in de sneeuw liet zien. Aangezien zo’n dik pak sneeuw tegenwoordig maar zelden voorkomt. Het idee ontstond dus pas toen ik hem in het struikje zag zitten.”

Kun je de technische specificaties geven van deze foto?

“Voor deze foto heb ik gebruik gemaakt van de Nikon D500 in combinatie met de Nikon AF-S 500 millimeter lens.. Een statief was niet nodig, aangezien het dikke pak sneeuw genoeg stabiliteit bood. De andere technische specificaties zijn: 1/800 sec, f/5.6 en ISO 1000.”

Meer verhalen achter winnende foto’s. 

Kies jij voor deze foto? Of voor 1 van de andere 24 prachtige beelden? Ga hier naar de stempagina van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.

Noteer alvast in je agenda: Alle 25 beelden worden vanaf 23 oktober tentoongesteld in de Hortus Botanicus Amsterdam.

 

Kijk hier voor leuke roodborstweetjes.

 

Roots Natuurfotografie-special

In de schitterende Roots Special Natuurfotografie vind je nog veel meer handige tips en inspiratie. Bestel hem nu voor €7,95 in onze webshop. Je betaalt geen verzendkosten in Nederland.

Recente Editie

Meer Natuurfotografie