Het verhaal achter de winnende foto: een wilde kat

René Alblas

21 June 2022 .

Deze foto van een wilde kat is één van de 108 winnende foto’s bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Zij kregen allemaal een plekje in de Roots Natuuragenda 2023. Van deze 108 foto’s zijn er 25 geselecteerd. Hierop kan gestemd worden door het publiek. Ook zullen deze 25 foto’s geëxposeerd worden in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Eén van deze 25 foto’s is onderstaande foto van Erik Willaert. Lees zijn verhaal achter de foto.

Kun je iets vertellen over waar  je deze foto hebt gemaakt?

“Ik bezoek bijna nooit professionele fotografiehutten. Ik vind het plezieriger om zelf uit te zoeken hoe ik dieren origineel in beeld kan brengen. Maar als ik op vakantie ben durf ik wel eens een fotografiehut voor één of twee dagen af te huren.  Dan kan ik de dagen erna me volop concentreren op het gezin.

Deze hut staat in Granès, op het plateau de Sault in het departement Aude in zuidoost Frankrijk. Er is geen vijver bij deze hut. Verwacht hier dus geen parade van dieren, het kan zijn dat je heel de dag niets te zien krijgt.  Deze hut is bedoeld om moeilijker soorten voor de lens te krijgen zoals de wilde kat, kiekendieven en de vos. Soorten die vooral heel veel geduld eisen.”

En hoe kon je deze foto maken?

“Meestal als ik een hut in het buitenland huur heb ik niet veel geluk. Ook deze keer zat het niet mee. De dag begon met gietende regen en een zwaar onweer. De bedoeling was om roofvogels te fotograferen. Maar het weinig vlees dat voor de hut werd gestrooid was al in het halfdonker door een groepje raven verorberd. Toen er licht genoeg was, lag er geen vlees meer. Zo heb ik heel de dag naar een leeg veld zitten staren, zonder dat ik iets kon fotograferen. Ik wilde het stilletjes aan opgeven toen ik in de late namiddag net onder het raam een wilde kat voorbij zag sluipen. De kat passeerde helaas veel te dichtbij om goed te kunnen fotograferen.

Maar gelukkig probeerde ze iets verderop een muis te vangen, wat overigens mislukte. Ze keek daarna enkele seconden verdwaasd rond en dat was net lang genoeg om haar te fotograferen. Onmiddellijk daarna verdween ze weer tussen de bloemen. Zo zie je maar: 14 uur wachten om 1 minuut te kunnen fotograferen. Geduld loont in natuurfotografie!”

wilde kat

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik gebruikte een Canon 1D X Mark II met een Canon 500 millimeter lens. Het diafragma stond op f/4, sluitertijd: 1/2000 en ISO 2000.”

Heb je tips?

  • Het zal duidelijk zijn. Voor een goede opname heb je héél veel geduld nodig.
  • Blijf wel alert en zorg dat je camera helemaal op scherp staat voor dat ene moment.
  • Elke maand kun je bij Roots meedoen met de Foto van de Maand wedstrijd – het thema is elke maand anders. Check hier het thema van deze maand!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie