Roots Natuurfotowedstrijd 2023, laatste kans om mee te doen!

René Alblas

3 March 2023 .

De belangrijkste natuurfotowedstrijd van Nederland en België  – de Roots Natuurfotowedstrijd 2023 – loopt nog tot en met zondag 19 maart! Inzenden kan tot en met die datum. Er zijn zes categorieën. Iedereen kan meedoen en de deelname is natuurlijk gratis!

De Roots Natuurfotowedstrijd is al ruim 20 jaar de belangrijkste natuurfotowedstrijd. Ieder jaar worden er duizenden foto’s ingestuurd. In 2022 waren dat er ruim 6000. De Roots Natuurfotowedstrijd is ook dé wedstrijd waar nieuwe talenten worden ontdekt. Zo staat de fotowedstrijd van Roots aan het begin van de carrière van bijna alle beroemde Nederlandse natuurfotografen, zoals Jasper Doest, Leon Baas, Edwin Giesbers, Marijn Heuts, Han Bouwmeester en Theo Bosboom. Dus meedoen aan deze wedstrijd kan je fotografie-carrière ook een leuke boost geven!

Edwin Giesbers won in 2005 met deze foto

Marijn Heuts won in 2008 met deze foto van een eekhoorn

Schitterende prijzen

Uit de vele duizenden inzendingen kiest de jury de honderd mooiste foto’s en deze komen in de Roots Natuuragenda van 2024 te staan.

Ook zijn er weer schitterende prijzen te winnen dit jaar. Zoals de hoofdprijs: een prachtige fotoreis in Spanje van natuurreisorganisatie Birdingbreaks.  

Andere prijzen: een vijfrittenkaart voor een Han Bouwmeester fotohut, een Bynolyt verrekijker (van Vogelinformatiecentrum Texel) en een fotografieworkshop van Henk Jan Kievit, cadeaucheques van CameraNu.nl, een verblijf in een Natuurhuisje, een cursus diersporen van Weylin Tracking en een weekend logeren bij een boswachter van Staatsbosbeheer.

Kijk hier voor allle prijzen.

Zo werkt de Roots Natuurfotowedstrijd 2023

Iedereen mag zeven foto’s insturen. Je kunt kiezen uit zes categorieën waarvoor je inzend: , Vogels, Plantenrijk, Insecten, Overige Dieren, Landschap en Art of Nature. Natuurlijk kun je meerdere categorieën kiezen.  Uit alle inzendingen kiest de redactie van Roots de 100 beste foto’s, verdeeld over zes categorieën.  Het uiteindelijke aantal geselecteerde foto’s kan iets hoger liggen. Een vakjury, bestaande uit twee Rootsredacteuren en twee natuurfotografen (Edwin Giesbers en David Pattyn) kiest uit deze 100 foto’s de 6 categoriewinnaars en een hoofdprijswinnaar. Daarna worden de drie publieksjurywinnaars bepaald: een selectie van 25 foto’s wordt voorgelegd aan het publiek. Iedereen kan vanaf  juni (exacte datum wordt later bekend gemaakt) een stem uitbrengen op één van deze 25 foto’s. Naast de 7 juryprijswinnaars (zes categorieën en de hoofdprijs) vallen de nummers 1, 2 en 3 van de publieksjury ook in de prijzen.

JA IK DOE MEE MET DE ROOTSNATUURFOTOWEDSTRIJD 2023

Handige tip voor inzenders

Wacht niet met het inzenden van je foto’s tot de laatste dag! Op de laatste dag(en) van de inzendtermijn kan het zo druk worden op de site, dat het uploaden bijna onmogelijk is, of wel héél lang duurt.

Agenda

Zoals gezegd komen de 100 geselecteerde beelden ook in de Roots Natuuragenda 2024 te staan. Deze agenda ligt vanaf eind augustus in de winkel. Staat jouw foto in de agenda, dan krijg je die gratis.

Insturen kan tot en met zondag 19 maart via de Roots fotowedstrijdsite!

Lees voordat je gaat inzenden de spelregels even door. Daar kun je onder andere lezen dat teksten (dus ook namen en logo’s) in foto’s niet zijn toegestaan! En nieuw dit jaar: foto’s van roofvogelshows zijn niet toegestaan.

Op de Roots Natuurfotowedstrijd-site fotowedstrijd.rootsmagazine.nl vind je alle spelregels en daar kun je ook lezen welke prijzen je kunt winnen in de verschillende categorieën. Inzenden kan tot en met 19 maart. En nogmaals: veel fotowedstrijden vragen geld voor deelname, maar meedoen aan de Roots Natuurfotowedstrijd is helemaal gratis!

Ja ik doe mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2023!

Alvast een paar inzendingen van dit jaar:

Neem een kijkje in de inzendingen van dit jaar, tot nu toe.

Winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022:

(wie weet sta jij hier volgend jaar ook bij!)

Roots natuurfotowedstrijd

Hans van Wijck – Mystiek eikenbomenbos

Roots natuurfotowedstrijd

Tim de Zeeuw – Winterdipje

Tom Kruissink – In the spotlight

Maurice Smeets – Autumn

Olaf Oudendijk – Jonge duinkonijnen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie