18-19 maart: Welkom Grutto Weekend!

René Alblas

16 March 2017 .

Na een reis van duizenden kilometers komt deze dagen de grutto weer terug naar Nederland. Om daar aandacht aan te besteden organiseert de Vogelbescherming komende zaterdag en zondag het Welkom Grutto Weekend.

Je kunt tijdens dat weekend naar één van de grutto-verzamelplekken gaan om te zien hoe er honderden of misschien wel duizenden vogels landen. Er zijn ter plekke gidsen van de Vogelbescherming aanwezig die je vertellen waar je op moet letten. Zo zitten er nu nog IJslandse grutto’s tussen de Nederlandse, zij kunnen je helpen om die te ontdekken. Deze IJslanders zullen later verder trekken. En natuurlijk kunnen de gidsen van alles vertellen over het leven van de grutto en de vele bedreigingen die er in Nederland zijn.

Grutto’s verzamelen zich eerst, en gaan daarna uiteen als broedpaartjes. De meeste grutto’s zijn heel trouw aan de plaats waar zij vandaan komen. Boeren die hun land weidevogelvriendelijk beheren, kunnen daardoor verwachten dat op hun weilanden ieder jaar dezelfde grutto’s zullen terugkeren!

Klik hier voor een overzicht van de grutto-excursies waar je komend weekend naan kunt deelnemen. De meeste excursies zijn gratis. Haast is wel geboden, want er zijn al excursies volgeboekt.

 

Foto: De grutto in zijn favoriete “plas dras” omgeving. Fotograaf: Gerard Schouten

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda