2300 zeeleeuwen in een Amerikaans vissersplaatsje

René Alblas

26 May 2015 .

Het stadje Astoria in Californië wordt jaarlijks bezocht door zo’n 300 zeeleeuwen. De dieren verblijven daar ieder voorjaar enkele maanden in de haven. Maar dit jaar zijn het er opeens veel meer geworden. Er liggen dit voorjaar naar schatting zo’n 2300 zeeleeuwen in de haven van Astoria. En daar is niet iedereen blij mee. Vissers klagen steen en been omdat die beesten in de weg liggen en zodoende kan er niet uitgevaren worden.
Er zijn ook positieve geluiden. Het dorp had al enige toeristische status vanwege het jaarlijkse zeeleeuwenbezoek, en met de massale opkomst dit jaar stromen de toeristen toe. En dat is dan weer gunstig voor de locale economie.
De reden voor de enorme aantallen zeeleeuwen is waarschijnlijk een warme golfstroom die de dieren meer naar het noorden laat komen, in de zuidelijker gelegen San Francisco Bay zijn dit jaar juist veel minder zeeleeuwen. Ook zijn er dit jaar extra veel spieringen in de buurt van Astoria, dat kan mede een oorzaak zijn.
Toch wordt geprobeerd de dieren te verjagen. Een touroperator in de buurt die zijn boottripjes aan de man brengt met een gigantische nep orka heeft het van glasvezel gemaakte dier uitgeleend aan Astoria. En nu maar hopen dat de zeeleeuwen op de vlucht slaan voor deze nep orka. Het is nog niet bekend of het werkt.

Een filmpje over de nep orka vind je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws