Tweede Roots/Vogelmagazine weekend een groot succes

admin

10 May 2017 .

Het Roots/Vogelmagazine weekend heeft afgelopen 6 en 7 mei voor de tweede keer plaatsgevonden op Texel. Het doel van het festival: iedereen laten genieten van de Texelse natuur en op zo veel mogelijk plekken van het eiland naar vogels kijken. En dat is zeker gelukt! Zo heeft Roots’ eigen redacteur Paul Bohre tijdens deze dagen twee enorm succesvolle excursies begeleid op de kop van Texel. Beide waren volgeboekt! Jong en oud gingen met Paul op zoek naar vogels en er zijn wel 80 soorten waargenomen, waaronder de blauwe kiekendief en de beflijster. En het bleef niet alleen bij vogels. Zo’n 60 zeehonden waren door de telescoop te zien.

Voor veel vogelaars was het op de zaterdag dubbel feest; de Big Day! Dit jaar vielen het Roots/Vogelmagazine weekend en het Dutch Birding vogelweekend samen en in dat kader is de Big Day georganiseerd. Op deze dag zijn een achttal teams van 3 tot 4 personen eropuit gegaan om binnen 24 uur zoveel mogelijk vogels te tellen en geld in te zamelen via sponsors. En met succes! Een van de teams heeft écht bijna 24 uur lang gevogeld(!) en bij elkaar is er €6.500 opgehaald voor het goede doel: het redden van strandbroeders.

Strandbroeders zijn vogels die, de naam zegt het al, alleen broeden op het strand. Voorbeelden van strandbroeders zijn de bontbekplevier, strandplevier en de dwergstern. Deze vogels krijgen het steeds moeilijker naarmate het drukker wordt op het strand. Zij leggen hun eieren open en bloot tussen de schelpen, en deze lopen dan het risico om vertrapt te worden door mensen of opgegeten te worden door honden. Genoeg reden dus om ze een handje te helpen. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om de vogels extra bescherming te bieden door de realisatie van een reservaat, of de aanleg van een rustige plek met schelpen.

Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Dan vindt het Roots/Vogelmagazine weekend plaats op 12 en 13 mei!

Foto’s:  Marc Plomp en Harvey van Diek.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws