36.000 bijen geteld tijdens Nationale Bijentelling

René Alblas

23 April 2018 .

De bijentelling afgelopen weekend was een groot succes. Maar liefst 3500 mensen hebben bijen geteld in hun tuin of op hun balkon en dat leverde een eindstand van 36.000 getelde bijen op.

De meest geziene bij was de honingbij, die werd 12.000 keer waargenomen. De rosse metselbij eindigde als tweede met 5000 waarnemingen en verder werden er veel hommelsoorten gezien.

Speciale uitleg voor bijentelling

De deelnemers hebben een half uur lang alle bijen die op dat moment zichtbaar waren geteld. Het is voor veel “natuurleken” lastig om alle soorten bijen te herkennen. Daarvoor was op de site van “Nederland zoemt” een speciale uitleg gepubliceerd om de 20 meest voorkomende soorten te herkennen. Er komen overigens zo’n 360 verschillende soorten bijen voor in onze achtertuinen.

Het is bekend dat het de afgelopen jaren niet zo goed gaat met de bijen. Maar hoe slecht gaat het nou precies? De telling van afgelopen weekend moet helpen om daar meer duidelijkheid in te krijgen.

bijentelling

Foto: Margreet Frowijn

Het lastig te zeggen of 36.000 bijen een mooie score is. Omdat het de allereerste telling was, is er geen vergelijkingsmateriaal.We hadden experts hadden van tevoren ingeschat dat er mogelijk tien bijen per tuin geteld zouden kunnen worden. Dat bleek dus te kloppen. Als er meerdere bijentellingen zijn gehouden wordt de informatie steeds belangrijker.

Bijenhotels

Er verschijnen steeds meer bijenhotels in tuinen en parken. De vrij hoge score van de rosse metselbij is hier waarschijnlijk het resultaat van, deze soort doet het prima in een hotel.

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een samenwerkingsverband van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis.

bijentelling

Fragment uit de soortenuitleg op de site Nederlandzoemt.nl

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws