60 broedende velduilen in Friesland

Paul Bohre

22 June 2019 .

Velduil. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Eerder dit jaar berichtte Sovon op Nature Today al over de grote aantallen muizeneters in Friesland, op plekken waar veel veldmuizen actief zijn. Dat heeft inmiddels een staartje gekregen, want inmiddels wordt het aantal broedgevallen van velduilen in boerenland op 60 of meer geschat. En dat is bijzonder veel.

 

De eerste meldingen van baltsende velduilen en nestvondsten kwamen van plekken waar in het vorige topjaar 2014 ook velduilen broedden. Het gaat om zowel het zuidwesten, midden als noordoosten van de provincie, ofwel verspreid in het ‘Lage Midden’ van Friesland. Het gaat vooralsnog om zo’n zestig broedparen, maar misschien loopt dat aantal nog verder op in juni. Waarnemingen zijn nog steeds welkom.

60 broedende velduilen in Friesland

De velduil heeft en kenmerkend zwart masker en gele iris. Foto Marcel van Kammen

 

Bescherming en onderzoek – en een meldpunt

Net als in 2014 staan roofvogel- en uilenringers klaar om het broedsucces te volgen en kuikens te ringen. Met de provincie Friesland is geregeld dat boeren met een broedende velduil op het land 100 x 100 meter gras rond het nest ongemaaid laten en daar een vergoeding voor krijgen. Weidevogelbeschermers zijn attent gemaakt op de mogelijkheid een broedende velduil aan te treffen. Kortom, alle hens aan dek dus. In 2014 liep het aantal broedgevallen alleen in Friesland al op tot bijna 50. Dat zijn er nu al meer: 2019 wordt een topjaar voor broedende velduilen. En dat is en blijft heel bijzonder.

De foto in de kop is ook van Marcel van Kammen.

Broedgevallen kun je melden via [email protected]

Meer lezen over velduilen? Bestel dan hier het Roots boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws