750 kilo visnet opgevist en 150 diersoorten vastgelegd tijdens “Expeditie Noordzee”

René Alblas

2 July 2018 .

Onlangs werd voor de twaalfde keer de Expeditie Noordzee georganiseerd. Het doel van deze duikexcursies is kortweg “opruimen en ontdekken”.

De expeditie vond deze keer plaats in het Engelse gedeelte van de Noordzee, in de buurt van de Farne eilanden. Tijdens deze excursie werd “maar” 750 kilo aan weggegooide visnetten opgevist. In vergelijking met de Nederlandse kant liggen er aanzienlijk minder netten aan de Engelse zijde, aldus de duikers. Daarentegen ligt er aan de Engelse zijde wel veel meer losse troep zoals plastic flessen en verloren kreeftenkorven.

18 soorten slakken

De gezonken wrakken die onderzocht werden tijdens de expeditie bleken een enorme biodiversiteit te hebben.  Zo werden op één van de wrakken dichtbij de kust, maar liefst 18 verschillende soorten naaktslakken waargenomen, in één duik. Verder werden onder andere pijlinktvissen, een octopus, het eikapsel van een hondshaai en dodemansduimen (koraalsoort) gezien.

Ook was het duidelijk zichtbaar dat de Farne eilanden een kraamkamer voor de Noordzee zijn. Jonge vissen waaronder grote scholen jonge kabeljauw (van zo’n 20 cm lang) zijn er in grote getale.

Sokken

De organisatie van deze expeditie, Stichting Duik de Noordzee Schoon in samenwerking met Stichting De Noordzee, is tevreden met de nieuwe kennis die er is opgedaan en de troep die is verwijderd. De verwijderde netten worden gedoneerd aan Healthy Seas, een stichting die het recycled in onder andere sokken.

Foto’s door Cor Kuyenhoven en Udo van Dongen

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws