Aantal teken neemt snel toe

René Alblas

18 June 2018 .

Het gaat goed met de teken. Dat is minder goed nieuws voor de mens. In de eerste 5 maanden van dit jaar lag het aantal teken maar liefst 29% hoger dan het gemiddelde. Juni en juli zijn de maanden waarin de meeste teken actief zijn. De rest van het jaar zijn de beestjes ook actief, zolang de temperatuur boven de 7 graden is.

Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 1 miljoen tekenbeten plaats. De verwachting is dat er in juni en juli van dit jaar alleen al zo’n 500.000 keer innig contact zal zijn tussen een teek en een mens.

Lyme

Natuurlijk is aan elke tekenbeet een risico verbonden, maar de kans dat het slachtoffer de gevreesde ziekte van Lyme overhoudt aan de tekenbeet is niet zo groot. Van de miljoen beten zijn er uiteindelijk 27.000 mensen die besmet raken met de ziekte van Lyme.

Iedereen die de natuur in gaat kan te maken krijgen met teken. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Het idee dat teken zich uit bomen laten vallen op hun prooi is een fabeltje. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren en dus ook op mensen.

Tips

Wat kun je doen? Draag lange broeken, sokken en lange mouwen. En controleer jezelf meerdere keren per dag. Verwijder een teek zo snel mogelijk, het liefst met een speciale tekenverwijderaar of een pincet.

Check ook je huisdieren meerdere malen per dag.

Kijk voor alle verdere informatie over teken op tekenradar.nl.

teken

Foto: Daniël Mulder

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws