Alle winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020 !

René Alblas

5 September 2020 .

En daar zijn ze dan! Met veel trots presenteren we hier de 11 prijswinnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. Ze zijn geselecteerd uit ruim 6.500 inzendingen! Normaal gesproken zouden alle winnaars hun prijzen in ontvangst nemen tijdens een gezellig mini-event in de Hortus Botanicus van Amsterdam. Maar helaas, daar stak Corona een stokje voor. Dus denk er zelf even het tromgeroffel en de blije gezichten bij…

 

• Winnaar categorie Jongeren tot en met 25 jaar •

Nieuwsgierige grutto – Annemarie Loof

Foto’s van grutto’s in het gras zagen we al veel langskomen. Maar deze uitsnede maakt de foto opvallend anders. Het licht is fraai en de vage achtergrond is goed gekozen. Mooi ook dat de kop plus snavel precies in het lichte gedeelte van de achtergrond vallen. Het twinkeltje in het oog kenmerkt het werk van een goede fotograaf.

Prijs: cadeaucheque van CameraNu.nl t.w.v. € 150

 

• Winnaar categorie Art of Nature •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Zoekplaatje – Nancy Carels

Een spannende foto met een driedubbele laag. Ten eerste vallen de eindeloos herhaalde vormen van de groene blaadjes op, inclusief de bruine verkleuringen en het mooi contrasterende water. In tweede instantie snap je pas waarom de compositie zo aantrekkelijk is. Er is geen sprake van een willekeurige uitsnede: er liggen drie afwijkende bladeren mooi in het midden. In derde instantie, na iets langer kijken, ontdek je de verrassing linksonder pas. Wat een spannende plaat!

Prijs: reischeque van BirdingBreaks t.w.v. € 350

 

• Winnaar categorie Insecten •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Apollovlinder – Stefan Gerrits

Het vinden van een apollovlinder is sowieso al een bijzondere gebeurtenis. Wanneer je er dan ook nog zo’n perfecte grafische en minimalistische plaat van weet te maken, heb je als fotograaf heel wat in je mars. Op deze manier gefotografeerd, komt de schoonheid van de vlinder extra goed tot zijn recht. De fotograaf lijkt met deze foto, naast de schoonheid van het diertje, ook nog iets anders te willen uitdrukken: de zorgwekkende droogte in grote delen van Europa. Door deze droogte kleurt het heidetakje oranjebruin in plaats van paars. De fraaie, uitgebalanceerde compositie verdient een extra compliment.

Prijs: reischeque van BirdingBreaks t.w.v. € 350

 

• Winnaar categorie Vogels •

Familie kluut – Gonda van Wijk

De bijna symmetrische opstelling van deze vijf kluten is fenomenaal. Doordat alleen de volwassen vogel recht vooruit kijkt en de andere vogels alle kanten op bewegen is het, ondanks de symmetrie, een zeer dynamisch beeld geworden. De reflectie in het water maakt de compositie nog krachtiger. Een mooi detail is de bruine kleur van de jonge vogels die terugkomt in de vage achtergrond.

Prijs: Canon-verrekijker t.w.v. € 1.420

 

• Winnaar categorie Landschap •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Eindelijk sneeuw– Ellis Pellegrom

De perfecte weergave van een sneeuwbui. De vallende vlokken zijn mooi rond (geen strepen als gevolg van een te lange sluitertijd) en een beetje transparant. Het is niet eenvoudig om een goede uitsnede te maken van een bos. Maar deze fotograaf is erin geslaagd om een perfect kader te kiezen, met daarin een mooie mix van kaarsrechte en kromme stammen. De bruine tinten en de struikachtige begroeiing in de achtergrond zorgen voor extra diepte in deze foto.

Prijs: weekend- of midweekverblijf in een vakantiehuis van Buitenleven/Staatsbosbeheer

 

• Winnaar categorie Overige dieren •

Europese grondeekhoorns – Bianca Blonk

Rechtopstaande grondeekhoorns zijn fotogeniek, etende grondeekhoorns vaak nog fotogenieker. En het wordt helemaal geweldig als er in gezelschap gegeten wordt en dat heeft deze fotograaf perfect weten vast te leggen. Het ‘hangende’ pootje van de eekhoorn maakt de foto extra aantrekkelijk. Het landschap is mooi terug te zien in de oogreflecties. De gele achtergrond en de vage grasjes in de voorgrond maken de foto áf.

Prijs: reischeque van BirdingBreaks t.w.v. € 350

 

• Winnaar categorie Plantenrijk •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Vliegenzwam – Dirk Nuyttens

Duizenden foto’s van vliegenzwammen zijn er al ingestuurd voor de fotowedstrijden van Roots. Maar deze fotograaf weet daar toch nog iets aan toe te voegen. Het licht is heel fraai in deze plaat en het contrast tussen de scherpe paddenstoel in de groen/bruine omgeving is perfect. Je zou de foto ook nog educatief kunnen noemen; zelden kregen we zo’n mooi inzicht in hoe de witte stippen eigenlijk op de rode hoed liggen.

Prijs: reischeque van BirdingBreaks t.w.v. € 350

 

• Overall winnaar vakjury •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Even naar de overkant – Yvonne van Dormolen

Dit is een foto waar je even stil van wordt. Het is een magistraal moment wanneer je een zwemmend damhert ziet. Als je dat vervolgens zó weet vast te leggen, heb je absoluut het juiste fotografenoog. De gebeurtenis is teruggebracht tot de essentie met een eenvoudig kleurenpalet van zwart en lichtbruin. De compositie, met de kop net links van het midden, is heel goed gekozen. Zo is er flink wat ruimte voor de zwartgrijze rimpeling in het water. Deze kleine golfjes zorgen ervoor dat het ondanks de minimalistische weergave toch een heel dynamische plaat is geworden. Een echte winnaar!

Prijs: Canon-camera 90D + 18-55mm-lens IS STM t.w.v. € 1.420

• Derde prijs publieksjury •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Catch of the day – Bert van Elten

Het opspattende water is de grote troef van deze fraaie actiefoto. De fotograaf heeft het perfecte moment weten vast te leggen. De tegengestelde diagonale lijnen van de ijsvogel en de vis maken het beeld extra krachtig. Het sobere kleurpalet (blauw, zwart, oranje) zorgt ervoor dat alle aandacht uitgaat naar de actie.

Prijs: cadeaucheque van CameraNu.nl t.w.v. € 150

 

• Tweede prijs publieksjury •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Steenuil tussen de bloemen – Vera van der Waal

Er zijn talloze beelden van steenuilen op paaltjes. Maar de paarse bloemen voegen echt iets toe aan de foto. Ze zorgen voor diepte, omdat de uil deels achter de bloemen zit; ze zorgen voor wat dynamiek omdat ze ‘lekker rommelig’ in beeld staan. En de kleur zorgt voor extra spanning in het beeld. Het mooie, lage licht maakt de foto áf.

Prijs: kampeerweekend ‘Logeren bij de Boswachter’ van Staatsbosbeheer

 

• Eerste prijs publieksjury •

Roots Natuurfotowedstrijd 2020

Springende eekhoorn – Jens Stahl

Springende eekhoorns kwamen eerder voorbij in de Roots-natuurfotowedstrijden. Maar nog nooit zagen we zo’n perfecte setting. De herfstblaadjes in de voor- en achtergrond zorgen voor een perfecte omlijsting. Het ‘hangende’ achterpootje van de eekhoorn is een mooi detail dat de symmetrie van het dier doorbreekt en de foto nog spannender maakt.

De redactie van Roots is overtuigd van de communicatiekracht van deze foto en heeft daarom deze springende eekhoorn van Jens Stahl op de cover van het Roots oktobernummer geplaatst!

Prijs: Canon-camera 90D + 18-55mm-lens IS STM t.w.v. € 1.420

 

Zit jouw foto er niet bij, maar zat deze wel bij de 35 geselecteerde foto’s? Kijk dan vrijdag 11 september op deze site. Dan publiceren we de 7 foto’s die net de eerste plek niet hebben gehaald bij de vakjury!

De winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020 zijn ook in het groot te bekijken in een expositie in de Hortus Botanicus Amsterdam. Naast de 11 winnaars vind je daar nog 24 geselecteerde beelden van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020. Bovendien zijn de 11 winnende foto’s ook te zien in een fraaie buitenexpositie in het nationaal park De Hoge Veluwe (vanaf 20 september).

Naast de genoemde prijzen ontvangen alle winnaars vanzelfsprekend ook de Roots Natuuragenda 2021 en vrijkaarten voor de exposities in de Hortus Botanicus Amsterdam en De Hoge Veluwe.

De jury van de Roots Natuurfotowedstrijd 2020 bestond uit (v.l.n.r.) Fanny Glazenburg, Caroline Vogel en René Alblas van de Roots-redactie en de natuurfotografen Mart Smit en David Pattyn.

 

 


Meer Natuurfotowedstrijd 2020