Amoerluipaarden en amoertijgers doen het goed in China en Rusland

René Alblas

12 December 2016 .

integtime=73 Vg=16 D1=128 D2=32

Cameravallen van Russische en Chinese onderzoekers hebben vastgelegd dat er flink wat zeldzame amoerluipaarden en amoertijgers  de grens van Rusland en China oversteken. De Chinezen zijn bezig om het oorspronkelijke leefgebied van deze dieren de status van nationaal park te geven, en aan de Russische kant (de provincie Primorsky in het uiterste zuidoosten) zijn nieuwe beschermende maatregelen getroffen.

Voor de amoertijgers en amoerluipaarden zijn beide plekken dus aantrekkelijk. Het gaat om 15 amoerluipaarden en 19 amoertijgers, sommige dieren zijn al meer dan 10 keer heen en weer gegaan over de grens. Bijna alle dieren keren uiteindelijk wel weer terug naar Rusland, slechts 4 dieren zijn in China gebleven. Deze 4 dieren zijn interessant voor de onderzoekers, zij willen graag ontdekken welke omstandigheden ervoor zorgen dat de dieren zich ergens thuis voelen.

Aan Russische zijde gaat het goed met de tijgers en luipaarden, de aantallen zijn er sinds 2007 verdubbeld. In mei 2016 werd er melding gemaakt van een babyboom: er waren 16 jonge amoerluipaarden geteld!

Amoerluipaard, foto: WNF

 

Amoertijger, foto: WNF

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws