April voorjaarspaddenstoelenmaand

Paul Bohre

4 april 2023 .

Niet alleen in de herfst, maar ook in het voorjaar kun je de mooiste paddenstoelensoorten vinden. Van de enorme aderbekerzwam tot de prachtig gevormde morielje! April is dé voorjaarspaddenstoelenmaand. Drie soorten met tips waar je ze moet zoeken.

Sommige paddenstoelensoorten verschijnen alleen in het voorjaar, vooral bij aangename temperaturen en voldoende neerslag. De meeste voorjaarspaddenstoelen zijn zogenaamde opruimers (saprofyten). In het voorjaar gaat immers alle energie van de bomen naar het vormen van bladeren en vruchten en krijgen bijhorende zwamvlokken wellicht minder suikers van de boom dan in de herfst.

April voorjaarspaddenstoelenmaand
Morieljes hebben qua vorm wel iets weg van hersenen. Foto: Paul Böhre

Morieljes

Misschien wel de meest bekende voorjaarspaddenstoel is de morielje, met een werkelijk prachtig gevormd vruchtlichaam. Morieljes hebben wel wat weg van een doorsnede van onze hersenen. Het zijn vooral opruimers, daarom vind je ze vooral op houtsnippers en meer verteerd materiaal zoals humus. Meestal worden vanaf half april de eerste exemplaren gemeld.

Waar zoeken: de morielje heeft kalk nodig, waardoor hij vaak aan de kust of op opgespoten terreinen wordt gevonden.

April voorjaarspaddenstoelenmaand
In het veld is het verschil tussen de twee soorten kelkzwammen niet te zien. Foto: Joop de Wit

Felgekleurde kelkzwammen

Al vanaf december kun je in de donkere wintermaanden tot in het voorjaar felrood gekleurde kelkzwammen vinden. In Nederland komen twee soorten voor: de rode kelkzwam en de krulhaarkelkzwam. Beide soorten hebben microscopisch kleine haartjes aan de buitenkant van de kelk, bij de rode kelkzwam zijn die recht, bij de krulhaarvariant gekruld. In het veld is het verschil tussen de twee soorten niet te zien. Het zijn typische opruimers op takken en twijgjes van loofbomen.

Waar zoeken: op (gedurende een deel van het jaar) zeer vochtige of natte plekken bij bomen zoals els, iep, wilg, hazelaar, etc.

April voorjaarspaddenstoelenmaand
De geaderde bekerzwam kan zo groot worden als een ontbijtbord. Foto: Paul Böhre

Aderbekerzwam

De grote aderbekerzwam valt op door zijn formaat: hij is vaak zo groot als een theeschotel en kan maximaal de grootte van een klein ontbijtbord bereiken. Ook de opvallende, vanaf het centrum naar de randen lopende beadering, kenmerkt deze paddenstoel. Het vruchtlichaam ruikt sterk naar chloor.

Waar zoeken: de beste plek om deze paddenstoel aan te treffen is op de kale bodem in loofbosjes op voedselrijke klei of löss, vooral in Zuid-Limburg en in kleigebieden in Noord-Holland.

April voorjaarspaddenstoelenmaand

De eerste soorten komen al uit de grond. Maar ook later deze maand vind je ze. Een goede dag om op zoek te gaan naar voorjaarspaddenstoelen is Koningsdag. Rond die tijd groeien de meeste voorjaarssoorten, mits het vochtig en warm is. Meer weten over paddenstoelen in het algemeen: mycologen.nl.

Wil je zelf paddenstoelen fotograferen: Roots geeft tips.

Meer superleuke natuurartikelen lees je in de nieuwe Roots van april.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws