Ga dit weekeinde op zoek naar de argusvlinder

Daniël Mulder

17 May 2022 .

De argusvlinder is een boerenlandvlinder die in zwaar weer verkeert. Om duidelijk te krijgen waar deze vlinder nog wel is te vinden, houdt De Vlinderstichting samen met Waarneming.nl van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei een landelijke telling.

Argusvlinders houden van warme, open en bloemrijke graslanden met een gevarieerde begroeiing in hoogte. Beschutting, maar ook warme plekken om op te warmen zijn belangrijk. En juist die plekken, die ook weer niet te droog en niet te nat mogen zijn, zijn schaars geworden. De argusvlinder spot je daardoor op steeds minder plekken in Nederland. In Nederland verdween sinds 1992 zo’n 98 procent van de argusvlinders.

argusvlinder

De argusvlinder heeft een rij oogvormige vlekken op zijn vleugels. Aan die oogvlekken dankt de vlinder zijn naam. Argus was volgens de Griekse mythologie een reus, een monsterachtig wezen met honderd ogen. Foto: Marjolein Kramer

Om in kaart te brengen hoe gaat met deze dagvlinder wordt een speciaal argusvlindertelweekend gehouden. De uitkomsten kunnen helpen bij het beter beheren en beschermen. In het weekeinde van 20 tot en met 22 mei is de negende landelijke telling.

Zo herken je de argusvlinder

De bovenkant van zowel de voor- als de achtervleugel is oranje van kleur. De oogvlekken op de bovenkant van de achtervleugel zijn zwart en liggen in een oranje vlak. Het mannetje heeft een grote zwarte geurstreep op de bovenkant van de voorvleugel, bij het vrouwtje ontbreekt die. De onderkant van de achtervleugel is grijsbruin met scherpe bruine lijnen, een prima schutkleur dus. Een handige zoekkaart (uit 2019) met kenmerken kun je downloaden op de website van De Vlinderstichting.

Zo tel je de argusvlinder

  • Download de app Butterfly Count.
  • Wandel een kwartier in een rustig tempo en wanneer je een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voer je deze  in met de app.
  • Meer over de argusvlinder lees je op de website van De Vlinderstichting.

Meer artikelen over vlinders

Foto bovenaan: Laurens Danckers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws