Wat een vraag: waarom oogt de maan soms asgrauw?

Daniël Mulder

9 april 2021 .

asgrauw

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom oogt de maan soms asgrauw? Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft antwoord.

Eens per maand vertoont de maan zich als een smalle sikkel aan de westelijke avondhemel. Maar die wassende maan staat niet altijd even hoog boven de horizon. In het voorjaar bevindt hij zich veel hoger aan de hemel dan in het najaar. April is dan ook een uitgelezen maand om de maan eens goed in het oog te houden.

asgrauw

Asgrauw maanlicht

Zo kun je op woensdag 14 of donderdag 15 april, een paar dagen na nieuwemaan, eens kijken of het ‘asgrauwe schijnsel’ te zien is. Het deel van de maan dat niet door de zon wordt verlicht, is dan toch vaag zichtbaar, doordat het beschenen wordt door de aarde. Als je daar zou staan, op de nachthelft van de maan, zou je de bijna vol verlichte aarde hoog aan de hemel zien. Het asgrauwe schijnsel wordt daarom ook vaak het ‘aardlicht’ genoemd.

Hoogtepunten in april
Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft in Roots maandelijks kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. Nieuwsgierig naar zijn andere tips voor april? Bestel het aprilnummer snel online, dan krijg het zonder verzendkosten thuisgestuurd.”

Meer leuke heelalberichten

  • Ons zonnestelsel is onderdeel van de Melkweg. ’s Nachts kun je, wanneer lichtvervuiling geen al te grote rol speelt, de Melkweg zien als een lichtende band aan de hemel. Maar waarom zien we de Melkweg eigenlijk als een sterrenstrook?
  • Sterrensporen fotograferen is een perfecte uitdaging voor natuurfotografen. Fotograaf Bert Faber legt uit hoe dat moet.
  • Het Lauwersmeer is niet alleen een vogehotspot het is ook een Dark Sky Park
  • Superscherpe foto’s van het maanoppervlak zien, check dit dan.

Foto header: Philippe Mollet


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws