Australische woestijn staat in bloei

René Alblas

8 October 2016 .

Na decennia van droogte staat nu de Australische woestijn in bloei. En Lake Eyre dat normaal droog staat is weer gevuld.

Klimaatsverandering, toeval? Wie zal het zeggen. De woestijngebieden in zuidoost Australië zijn doorgaans gortdroog en kennen weinig begroeiing. Maar dit jaar is het een bloemenzee. Door een record hoeveelheid regen in de afgelopen maanden is de dorre woestijn omgetoverd in een groene oase. Allerlei soorten bloemen die al heel lang niet zijn waargenomen steken de kop weer op en ook het dierenleven profiteert van de hoeveelheid water.

flinders-ranges-wildflowers-tim-lindner_bannerwilpena-pound-tim-lindner_shallow

flinders-ranges-emu-tim-lindner_shallow

De grote hoeveelheid regen is ook goed nieuws voor de emoes

In dit gebied ligt ook het grootste meer van Australië, Lake Eyre. Normaal staat dit meer vrijwel droog, maar nu is het helemaal volgestroomd. Het is (in gevulde toestand) zelfs het op 12 na grootste meer van de wereld!

lakeeyrejf_shallow

Overal zijn snelstromende rivieren ontstaan in beddingen die altijd droog staan en er zijn diverse spectaculaire watervallen te zien.

De laatste keer dat de Australische woestijn in bloei stond en Lake Eyre vol liep was in 1974. Maar een zelfde hoeveelheid regen als dit jaar viel er toen niet, dat was voor het laatst in 1949.

Een filmpje over het paradijselijke meer Lake Eyre:

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws