Ballonnen de lucht in? Vergeet het maar!

René Alblas

2 June 2016 .

Hoe feestelijk het ook lijkt, massaal ballonnen oplaten is gewoon geen goed idee. Alles wat omhoog gaat moet ook weer eens naar beneden komen. En de kans is groot dat de ballonnen neerdalen op een plek waar dieren het voor voedsel zullen aanzien.

Uit onderzoeken blijkt dat één op de twintig zeedieren (vooral vogels) resten van ballonnen in hun maag hebben. In de meeste gevallen zijn deze stukjes plastic dodelijk. Als de stukjes ballon gemengd worden met maagsappen wordt het een grote bal die lijkt op kauwgum en wordt de spijsvertering volledig stilgelegd.

Gelukkig beseffen steeds meer bestuurders hoe schadelijk ballonnen zijn voor de natuur. Gemeentes als Arnhem en Amsterdam hebben massale ballon-oplatingen al verboden. Het blijft natuurlijk wel lastig om overtredingen van dit verbod te controleren.

Wordt het niet ongezellig als we bij feestelijke gelegenheden geen ballonnen meer kunnen gebruiken? Op de site dieballongaatnietop.nl staan leuke alternatieven, zoals massaal kleine boompjes planten of bellenblazen.

Als je ertegen kunt: dit filmpje van Chris Jordan toont op een indringende manier de verschrikkelijke gevolgen van plastic in de natuur.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws