Basecamp Rottumeroog klaar voor vogelwachters

Daniël Mulder

9 April 2015 .

Op het onbewoonde eiland Rottumeroog is deze week een nieuw onderkomen gebouwd voor de vogelwachters: basecamp Rottumeroog genaamd. Na de decemberstormen van 2013 moest Staatsbosbeheer het vorige vogelwachtersonderkomen van Rottumeroog ontmantelen.

basecamp Rottumeroog_Roots

Rottumeroog – en ook Rottumerplaat – zijn twee onbewoonde waddeneilanden waar de natuur vrij spel heeft. Vooral voor vogels zoals sterns, lepelaars, eidereenden en plevieren zijn het belangrijke broedplekken. Begin december 2013 woedde er een flinke storm in het waddengebied waardoor een stuk van de duinen op Rottumeroog werd weggeslagen. Het gevolg was dat het vogelwachtershuisje en het onderkomen aan de rand van de duinen kwam te staan. Staatsbosbeheer besloot het onderkomen daarom te ontmantelen.


In 2014 is op Rottumeroog de broedvogelmonitoring uitgevoerd door eens in de twee weken een dag te tellen. “Maar dat was geen ideale situatie, daarom zochten we naar een andere oplossing”, vertelt boswachter Bert Corté op Rottumeroog.  “Een nieuw onderkomen is een dure oplossing, maar toen kwam het Twentse bedrijf Ideavelop met een ander plan: basecamp Rottumeroog.”

basecamp1

Deze week hebben twee medewerkers van Ideavelop het kamp opgebouwd. He bestaat uit twee grote tenten, een overdekte ‘keuken’ met koelkast en kooktoestel. En er is zelfs een eenvoudig toilet in de vorm van drie palen met daaromheen zeil, een dakje en een gat in de grond. “Het is het meest noordelijk gelegen toilet van Nederland”, grapt Arnold Mensinga van Ideavelop. De komende maanden verblijven verschillende vogeltelduo’s in het basecamp.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws