Doe je mee met de Beach Cleanup?

Marloes Blom

26 June 2024 .

Beach Cleanup

Roots en Stichting De Noordzee steken de handen uit de mouwen en maken samen de stranden schoon tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup! En wel op dinsdag 6 augustus in Ouddorp en op zaterdag 10 augustus in Petten. Komen deze dagen je niet uit? De gehele Beach Cleanup vindt plaats van 1 t/m 15 augustus. Doe jij ook mee?

Wat is de Beach Cleanup?

Tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour maakt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers de hele Nederlandse Noordzeekust schoon. Hiermee vraagt de natuurorganisatie aandacht voor de vervuiling van de Noordzee en vooral voor hoe we dat probleem kunnen oplossen. Dit jaar staan de schijnwerpers in het bijzonder op de sigarettenpeuk: klein, maar zeer vervuilend.

Beach Cleanup Noordzee

Help mee het strand afvalvrij te maken! Foto: Paula Romein

Hoe werkt het en hoe doe je mee met de Beach Cleanup?

Van 1 t/m 15 augustus kun je meehelpen. Elke dag is er op twee strandlocaties een opruimactie. Op 1 augustus kun je zowel in Cadzand als op Schiermonnikoog aansluiten en zo verschuift de actie elke dag dichter naar Zandvoort, waar de laatste opruimacties eindigen op 15 augustus.

De dag ziet er als volgt uit tijdens de Beach Cleanup: we verzamelen om 10.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na ontvangst met koffie en thee krijg je uitleg en gaan we met de bus naar het startpunt. Vandaar lopen we zo’n 6 kilometer terug naar het paviljoen waar we in de ochtend begonnen zijn. Meestal zijn we rond 15.00 uur weer terug. Kijk op beachcleanuptour.nl/etappes en schrijf je gratis in voor de etappe(s) van jouw voorkeur.

Beach Cleanup met opgeruimd afval
Opgeruimd afval in Katwijk. Foto: Jaap Lotstra

Welk afval wordt het meest gevonden?

Op het strand kun je allerlei soorten afval tegenkomen tijdens de Beach Cleanup. Op stranden met recreanten liggen bijvoorbeeld veel sigarettenpeuken en snoepverpakkingen. Op rustigere, meer afgelegen stranden spoelt vooral meer afval aan vanuit de scheepvaart en visserij. Denk aan touwen en netten, en het zogenoemde vispluis: nylondraadjes die onder netten hangen om ze te beschermen tegen slijtage.

Beach Cleanup sigaretten
Op stranden met recreanten liggen veel sigarettenpeuken. Foto: Mart Smit

Loop je mee met Roots, bij deze Beach Cleanup 2024?

Op 6 augustus start de Beach Cleanup in Ouddorp (Zuid-Holland) en op 10 augustus in Petten (Noord-Holland). Roots helpt op die dagen ook mee, dus als je je hiervoor inschrijft kun je gezellig een praatje met ons maken.

Inschrijven doe je via beachcleanuptour.nl. Als je tijdens je aanmelding de code ‘Roots’ invult, komen er speciale plekken voor je beschikbaar. En voor alle etappes geldt dat je kunt opteren voor een gratis exemplaar van Roots!

Beach Cleanup 2024
Opruimen kan met jong en oud. Foto: Lize Kraan

Tekst: Sebastiaan Verkade
Foto bovenaan: Lize Kraan, via Stichting De Noordzee

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws