Beleef de lente, de laatste ontwikkelingen

René Alblas

17 June 2019 .

De webcams van het vogelkijkproject Beleef de lente staan al een tijdje open. Er is inmiddels al heel wat gebeurd.

Zo zijn er bij de huiszwaluwen vier eieren uitgekomen. De kuikens hebben gesloten oogjes en zien er nog hulpeloos uit. Ze hebben alleen wat pluis op hun kop, verder zijn ze nog helemaal kaal. Ze roepen de hele dag om eten.  De ouders vliegen constant af en aan. Er valt dus genoeg leuks te beleven bij de huiszwaluwen.

Ooievaars

Bij de ooievaars was er grote schrik afgelopen week. Er landde zomaar een indringer op het nest. Het dier begon in te hakken op één van de kleintjes. Gelukkig waren de ouders er op tijd bij om de indringer te verjagen. De agressieve ooievaar probeerde het later nog een keer, maar vertrok al weer snel. De drie jonge ooievaars bleven beduusd maar (bijna) ongedeerd achter. Kijk hier naar deze spectaculaire aanval.

Foto: Raymond Widawski

Steenuilen

De jonge steenuilen zijn inmiddels uitgevlogen. Maar als echte filmsterren die maar geen afscheid kunnen nemen van het witte doek, laten ze zich nog regelmatig zien.  Ze zijn namelijk nog dagelijks in en rondom de nestkast te vinden. Een mooi gezicht, zo’n steenuilenfamilie. Op de video’s kun je goed het verschil tussen de ouders en kinderen zien.

Vogelcursus

Er gebeurt nog veel meer op de site Beleef de Lente. Reden genoeg om er weer eens een kijkje te nemen. De Vogelbescherming doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen van vogels te laten genieten. Zo kun je je nu ook gratis inschrijven voor een wekelijkse online cursus Vogels kijken.

In deze vogelcursus voor beginners leer je in tien vogellessen veel vogels en hun geluiden te herkennen. Van tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels tot vogels van het waddengebied. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om vogels te leren kijken en vooral van vogels te genieten.

Als je je aanmeldt, krijgt je meteen de eerste vogelles per mail. Daarna volgt wekelijks per e-mail de volgende aflevering. Camilla Dreef en Nico de Haan zijn makers van deze cursus.

Foto bovenaan: Sylvia Bongers

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws