“Beleef de lente” gaat stoppen

René Alblas

22 July 2019 .

Het prachtige webcamproject “Beleef de lente” stopt op 31 juli. Alle jonge vogels die een hoofdrol speelden in deze realitysoap zijn inmiddels uitgevlogen.

Maar je kunt dus nog ruim een week genieten van de live-beelden van de webcams. Er is namelijk nog wel van alles te zien. Zo zijn de steenuiljongen nog af en toe voor de camera te zien. Ze stoeien met elkaar en ze proberen steeds elkaars prooien af te pakken. Overigens vaak zonder succes.

Kerkuilen

Pa en ma kerkuil hebben het hele nest voor zichzelf, nu de jongen zijn uitgevlogen en daar wordt flink gekroeld. Afgelopen week was er in de kerkuilennestkast een paring te zien.

De huiszwaluwen zijn inmiddels aan een tweede leg begonnen.

Ook op en rond de voedertafel is nog van alles te beleven. Duiven en mezen komen geregeld langs.

De webcams van de bosuil, de lepelaar, de koolmees en de havik staan inmiddels uit.

Jonge kerkuil, foto: Annie Keizer (foto is niet uit Beleef de lente)

Filmpjes “Beleef de lente”

Naast de live-beelden die je nu nog kunt zien is er ook een flinke verzameling filmpjes van de afgelopen periode te bekijken. Allemaal hoogtepunten, die het bekijken absoluut waard zijn. Zoals de eerste vluchten van de jonge ooievaars, de vechtende huiszwaluwen, de jonge slechtvalken die leren vliegen of de jonge steenuil die zijn prooi niet wil delen…

Op 31 juli gaat dus de stekker eruit, maar volgend voorjaar gaan in de loop van februari de camera’s weer aan!

Meer lezen over “Beleef de lente” ? kijk dan hier.

Verstoring?

De Vogelbescherming krijgt regelmatig vragen over verstoring. Zijn de camera’s niet storend voor de vogels? Het antwoord is “Nee”.  De Vogelbescherming plaats alleen camera’s bij vogelsoorten die daar geen last van hebben. Als er risico op verstoring zou zijn, worden er geen camera’s geplaatst. Vrijwilligers van allerlei soortwerkgroepen die de betreffende vogels door en door kennen, weten precies waar en hoe we een vogel in beeld gebracht kan worden. De camera’s worden ook altijd voordat het broedseizoen begint. Zo kan de vogel, als hij een nestplek uitzoekt, wennen aan de aanwezigheid ervan.

Foto steenuil bovenaan: Ghita Pluijmaekers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws