Beleef het wad bij Den Oever

Paul Bohre

1 december 2021 .

Zet je blik op oneindig deze winter op de uitkijktoren van het Waddenbelevingspunt in Den Oever. Deze plek in de Kop van Noord-Holland is voor iedereen met hart voor het wad, de vogels en de omringende natuur.

Om het wad te beleven hoef je niet per se met de boot naar de Waddeneilanden. Vanaf de prachtig vormgegeven uitkijktoren van het Waddenbelevingspunt in Den Oever kijk je je ogen uit. Vanaf hier heb je mooi en ver uitzicht over ‘t Schor bij Den Oever, de Waddenzee, de haven en (vanaf het voorjaar, dus nog even geduld) op de lepelaarskolonie op de Leidam. De grootste van Europa!

Vanaf de toren zijn altijd wadvogels en vaak ook zeehonden te zien. Kleurrijke vogelinformatieborden met illustraties van Noord-Hollander Frits-Jan Maas laten je ter plekke zien welke vogels je er kunt zien. Nog een pluspunt: hier staat een permanente telescoop met uitzicht op het uitzichtpunt zodat je de lepelaarskolonie goed kunt bekeken.

 

Beleef het wad bij Den Oever

De kleine alk heeft veel weg van een mini-pinguïn. Foto Paul Bohre

Van Zuiderhaven tot wad

Vanaf het Waddenbelevingspunt in Den Oever kun je prachtig wandelen of fietsen door de omgeving; onder, over of onderlangs de waddendijken, maar ook door de polders ten westen van Den Oever. Onderweg verbaas je je over het glooiende landschap, verstilde dorpen die luisteren naar fantastische namen als Vatrop, Smerp en Hippolytushoef. Tijdens je wandel- of fietstocht passeer je verschillende mooie vogelkijkplekken, waar je altijd verrassende soorten tegenkomt: van ijseenden in de Zuiderhaven tot duizenden wadvogels tegelijkertijd op het wad bij Den Oever, waaronder veel rosse grutto’s, wulpen en vele andere steltlopersoorten, eenden en ganzen.

 

Beleef het wad bij Den Oever

In de haven van Den Oever zijn geregeld zeehonden te zien. Foto Paul Bohre

Zeehond en zeekoeten

Vanaf de toren maak je kans op het zien van een zeehond.  Een vrij tam exemplaar huist al jaren in de vissershaven en is daar dan ook geregeld te zien. Vanuit de haven van Den Oever kun je ook mee met een zeehondentocht. Vooral in de havens aan de waddenkant bevinden zich altijd wel een paar alken of zeekoeten. Dit zijn zwart-wit gekleurde zeevogels die, zeker als het wat langer hard waait, de luwte van de dijk en havenhoofden opzoeken om te speuren naar vis. Alken zijn vaak opvallend tam en laten zich daardoor mooi bekijken. Soms duikt hier de kleine alk op, de kleinste soort in deze familie. Deze vogels komen helemaal vanaf Spitsbergen hiernaartoe. Door hun zwart-witte kleurverdeling en vorm denken mensen die nog nooit een alk of zeekoet gezien hebben vaak dat ze een pinguïn zien!

 

Beleef het wad bij Den Oever

Rotganzen zie je zowel op het wad als op de weilanden rondom Den Oever. Foto Marcel van Kammen

Drie soorten rotganzen

Op het schor dat je vanaf de dijk bij Den Oever goed kunt overzien, bevinden zich in de herfst- en wintermaanden altijd wel een of meer velduilen. En omdat deze uilen juist overdag jagen, zijn ze hier met een verrekijker of telescoop goed te zien. Vooral als ze even rusten en alert om zich heen kijken, vallen hun heldergele irissen extra op. Alsof ze dwars door je heen kijken. ’s Winters maak je in de polders rondom Den Oever kans op maar liefst drie soorten rotganzen: de witbuikrotgans, de zwarte en de ‘gewone’ rotgans. De rotgans dankt zijn naam aan zijn roep ‘rot-rot-rot’. Een magisch geluid, dat over het water ver draagt. Voor de Stevinsluizen van Den Oever ligt de Leidam, ook wel ‘de banaan’ genoemd omdat het die vorm heeft en geel is van de korstmos. Op deze dam is vanaf maart de grootste lepelaarskolonie van Europa te vinden. Als er in het voorjaar gebroed wordt, vliegen de oudervogels in groepjes af en aan richting de Kop van Noord-Holland om daar stekelbaarzen te vangen, het lievelingskostje voor hun kroost.

 

Kijktoren

Locatie: de uitkijktoren staat aan de rand van de Waddenhaven, in de haven van Den Oever. Je wandelt over de strekdam zo naar de toren. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op ‘de Bak’ zoals vogelaars het stuk wad noemen dat is omringt door strekdammen. Hier zie je met laagwater heel veel soorten (wad)vogels.

Zo kom je er: routenavigatie: Havenkade, Den Oever. Parkeer de auto op het havenhoofd langs de Havenkade. Ga bij de informatieborden via de trap omhoog en wandel naar de toren.

OV: vanaf het busstation is het circa 15 minuten lopen naar de toren. Bereikbaar vanuit Leeuwarden (Qliner 350), Den Helder en Hoorn (buslijn 135) en Schagen (Connexxion 658).

Beleef het wad bij Den Oever

Ook in de winter is het heerlijk wandelen in en om Den Oever. Foto: Peter Stoop

 

Beleef het wad bij Den Oever

Het is heerlijk wandelen langs de waddendijk, eigenlijk op alle tijdstippen van de dag omdat je de zon vrijwel altijd in de rug hebt. Met opkomende vloed zie je de vogelsoorten op je af komen. Ga voor een prachtige wandelroute van circa 9,5 kilometer naar Roots wandelroutes, en zoek op Den Oever.

Ontdek nu de nieuwe fietsroute over de Wierdijk van Den Oever tot de Haukes. De route meandert langs de monumentale dijk en de rijke historie van Wieringen. Fietsers – maar ook de wandelaars – kunnen uitrusten op de nieuwe picknickbanken en het nieuwe uitkijkpunt op de dijk geeft uitzicht op het voormalige eiland Wieringen en de Polder Waard Nieuwland. Natuurliefhebbers kunnen hier genieten van de gebieden van Staatsbosbeheer.

 

Praktische tips

Bij Viscentre ’t Wad op Havenkade 4, waar je ook een visje kunt eten, kun je een verrekijker lenen voor gebruik op het Waddenbelevingspunt. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Vogelbescherming. Je betaalt € 50 borg die je bij het inleveren van de kijker weer terugkrijgt. Kijk voor openingstijden op viscentrehetwad.nl.

Horeca: Dikke Bries in Wieringerwerf, met uitzicht op de Zuiderhaven, onderweg: Eeterij Ongder De Kukel in Hippolytushoef.

Overnachten: voor wie van ver komt en zin heeft om hier in de buurt te overnachten, tippen we Het huis van de Wadden en Villa Nieuwland. Leuke overnachtingsplekken in Den Oever voor een paar dagen weg.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws