Beren, wolven, lynxen en veelvraten gaan goed in Europa

René Alblas

22 December 2014 .

Eigenlijk gaat het best goed met de roofdieren in Europa. Leek het in de vorige eeuw dat er voor de beren, wolven, lynxen en veelvraten geen plaats meer zou zijn in dit werelddeel, inmiddels heeft een efficiënt natuurbeleid ervoor gezorgd dat al deze dieren weer in de lift zitten.

Onlangs is er een officiële inventarisatie gemaakt in alle Europese landen (m.u.v. Wit Rusland, Rusland en de Oekraine) en de cijfers zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Met uitzondering van België, Denemarken, Luxemburg en Nederland komen in alle Europese landen één of meerdere van de onderzochte roofdieren voor. Er lopen zo’n 17.000 beren rond in Europa, verdeeld over 22 landen.  En 12.000 wolven, verdeeld over 28 landen. De lynx telt 9000 exemplaren in 23 landen en de veelvraat telt 1250 exemplaren verdeeld over de drie Scandinavische landen.

Hoewel in veel landen de discussie wordt gevoerd over bijvoorbeeld het afschieten van wolven, zet de opmars van al deze roofdieren gewoon door.

Roots verspreiding Science

Bijgaande kaartjes uit Science tonen de verspreiding.

Foto beer in Finland: Ann Coppens

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws