Bij is niet blij

redactie

12 July 2013 .

Sterft de bij massaal aan een mysterieuze bijenziekte? Welnee, zeggen de imkers. Maar hij wordt wel ernstig bedreigd: door insecticiden, een hardnekkige mijt of vernietiging van zijn leefomgeving.

2013_08_bij_Christhel Rost

Roots duikt in de wereld van honingbijen en imkers en ontdekt dat de bijensterfte niet alleen ligt aan de insecticiden. Andere oorzaken zijn de varroamijt, virussen, slechte weersomstandigheden en beperkte drachtmogelijkheden (te weinig bloeiende planten). En de wilde bijen hebben vooral last van een gebrek aan bloemen en een verkeerd maaibeleid van gemeentes.

Het goede nieuws is dat deze ‘bijengate’ een nieuwe aanwas van jonge imkers oplevert. Roots bezocht een hobby-imker in Den Haag waar ze op 23 meter hoogte een dakmoestuin hebben met wilde bloemen en twee bijenkasten. Een mooi voorbeeld van hoe natuur, stad en voedsel samensmelten.

 

Meer over honingbijen en wilde bijen vind je in het augustusnummer, dat vanaf 26 juli in de winkel ligt. Je kunt Roots ook eenvoudig online bestellen. Dan krijg je Roots thuisgestuurd, je betaalt geen verzendkosten.

 

Foto: Roots / Christhel Rost

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws