Bijen verjagen olifanten

René Alblas

11 January 2016 .

Soms lopen de spanningen tussen de mens en de olifant hoog op. In Afrika breiden dorpen hun grondgebied uit ten koste van de leefgebieden van olifanten en die pikken dat vaak niet. Het gevolg is dat de olifanten dwars door tuintjes, schuurtjes en huizen blijven lopen en dat leidt soms tot agressie bij de plaatselijke bevolking.

Er is al van alles geprobeerd om opdringerige olifanten te verjagen: harde geluiden, vuurwerk, stokslagen, maar niets hielp. In Tanzania is een project gestart waar bijen worden ingezet om de olifanten te verjagen, en dat werkt wel!

Olifanten zijn bang voor bijen, als ze gestoken worden is dat meestal op een pijnlijke plek zoals achter de oren en rondom de ogen. En dus slaan ze op de vlucht.

IMG_5121

In een cirkel rondom een gebied waar olifanten niet welkom zijn, worden allemaal bijenkorven opgehangen in bomen. Al die korven zijn verbonden met touwen. Als een olifant het gebied binnentreedt en tegen zo’n touw loopt, worden de bijen geactiveerd en weet de olifant dat hij rechtsomkeert moet maken. Met een diepe grom waarschuwt hij de andere olifanten.

In dit korte Youtube filmpje kun je de waarschuw-brom horen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws