Film over bijen in Nederlandse bioscopen

redactie

8 April 2013 .

More-than-honeyIn België is hij al sinds 20 maart te zien en donderdag 18 april gaat hij in Nederland in première.  De film More than Honey is een documentaire over het leven van de honingbij en de gevaren die dit insect bedreigen. Vijf jaar lang werkte regisseur Markus Imhoof aan zijn film. Roots sprak met de Zwitser.

“Als de honingbij uitsterft”, vertelt Imhoof, “is er geen enkel insect dat haar plaats kan innemen. Hommels en solitaire bijen bestuiven ook planten, maar lang niet op zo’n grote schaal. Bijen zorgen voor dertig procent van ons voedsel.” Voor zijn film reisde  hij naar Amerika, Australië, China en Zwitserland om bijenkenners te spreken

De bijen hebben het zwaar. Al jaren sterven hele volkeren tegelijk en niemand weet de precieze oorzaak. Imhoof: “Volgens de landbouw ligt het aan de bloedzuigende varroamijt. Biologen wijten het aan de pesticiden die de landbouw gebruikt. Volgens anderen is het een combinatie van factoren. Het is in ieder geval zeker dat de mens een rol speelt in het probleem.”

Naast het probleem van de bijensterfte, laat Imhoof ook de kracht en intelligentie van de honingbij zien. “Met speciale camera’s hebben we in de korf en tijdens de vlucht gefilmd. Bijen zijn slim, ze kunnen de lekkerste nectar zoeken en dan aan hun familie vertellen waar deze bloemen groeien. Ik wilde daarmee duidelijk maken dat het zonde zou zijn om zo’n intelligent insect te verliezen.”

Imhoof hoopt dat bezoekers na de film met elkaar in discussie gaan, op zoek naar oplossingen. “Wij mensen zijn een deel van het probleem, omdat we soms vergeten dat wij, net als de bij, een deel van de natuur zijn.”

More Than Honey draait vanaf 18 april in negen Nederlandse bioscopen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws