Bijzondere jonge lachstern geboren

Paul Bohre

22 June 2020 .

Op de Marker Wadden is een bijzondere jonge lachstern geboren. En dat is echt uniek, want het is sinds 1958 pas de derde keer dat ze in Nederland broeden.

 

Het lachstern kuiken is ontdekt door vogelonderzoeker Jan van der Winden. “Dit is geweldig nieuws en een enorme opsteker voor de Marker Wadden. Het geeft aan dat de natuureilanden in het Markermeer ook voor deze zeldzame en kwetsbare vogel een geschikt leefgebied is” aldus Tim Kreetz, boswachter van Natuurmonumenten op het eiland.

 

Bijzondere jonge lachstern

“We zijn totaal verrast. De kenmerkende lach hadden we op het eiland totaal nog niet verwacht. Volwassen lachsterns eten namelijk grote insecten en die zijn er op Marken Wadden nog niet zo veel. De natuureilanden zijn pas twee jaar oud en nog volop in ontwikkeling. De komst van de deze vogel hadden we pas over een aantal jaar durven dromen, als de natuur verder ontwikkeld is. Vogels zijn heel kritisch waar ze gaan broeden. Kennelijk is er nu al voldoende voedsel” aldus boswachter Tim. Een lachstern vangt insecten in de lucht of pikt ze van de bodem, tussen planten of het wateroppervlak. Dit in tegenstelling tot de meeste sterns die in het water duiken naar vis om te eten.

Bijzondere jonge lachstern geboren

De lachstern is zeldzaam in Noordwest-Europa en eet vooral insecten. Foto Maarten Hotting

 

Zeldzame vogel

De lachstern is zeldzame vogel en staat op de ‘Rode Lijst’ van bedreigde diersoorten. Er zijn in Noord-Europa nauwelijks geschikte leefgebieden waar de lachstern zowel kan broeden als foerageren. De lachstern op Marker Wadden broedt op één van de voor bezoek ontoegankelijke eilanden. Het gebied is alleen toegankelijk voor de boswachter en een select aantal natuuronderzoekers. Het broedgeval en kuiken is tijdens onderzoek ontdekt.

Bijzondere jonge lachstern geboren

De natuur ontwikkelt zich razendsnel op de Marker Wadden. En gelukkig kunnen we er weer komen door middel van excursies. Foto Paul Bohre

 

Natuur ontwikkelt zich razendsnel

De natuur van Marker Wadden komt buitengewoon snel tot bloei, blijkt uit een tussenrapportage van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden van mei dit jaar. Hierin onderzoeken Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares en EcoShape meerdere jaren hoe het ecosysteem van Marker Wadden zich ontwikkelt. Het goede natuurnieuws blijkt ook uit ander onderzoek van februari dit jaar. De beschikbaarheid van voedingsstoffen in het water is door de aanleg van Marker Wadden flink toegenomen. Hierdoor kwamen er grote hoeveelheden insecten en ander klein leven zoals algen, watervlooien en vislarven. Zij zijn op hun beurt weer voer voor vogels en vissen.

 

De lachende roep is mooi te horen op de site van Vogelbescherming.

Filmpje van de lachsterns.

Je kunt weer mee met excursies naar de Marker Wadden met Fogol. De ouders van het lachsternkuiken zijn wellicht wel te zien vanaf het hoofdeiland waar de excursie heen gaat!

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens ons Roots Vogelmagazine. Tijdelijk zonder verzendkosten als he ‘GRATIS’ intikt bij de kortingscode. In dit nummer staat toevallig een artikel over het herkennen van sterns.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws