Bijzondere mini-orchideeën

Paul Bohre

1 June 2024 .

Wie de term orchideeën hoort, zal in eerste instantie waarschijnlijk denken aan hoge, fel gekleurde planten in het moeras. Maar er zijn ook soorten die juist op schrale grond leven. Of op dennennaalden of zomaar in een wegberm. Juist dit zijn bijzondere mini-orchideeën.

Sinds een paar jaar woon ik in Schoorl. Daar bloeien in de duinen in juni en juli dennenorchissen, een hele bijzondere orchidee die maar op een paar plekken in Nederland voorkomt. De jaren voordat wij er komen wonen heb er al eens tevergeefs naar gezocht, maar nu ik er woon wil ik ze natuurlijk écht wel eens zien. Natuurlijk probeer ik het weer eerst zelf. Maar waar begin je. Tussen de dennen. En dat zijn er vijf miljoen in de Schoorlse Duinen.

Bijzondere mini-orchideeën
De dennenorchis is een klein onopvallend plantje met witte bloempjes. Foto: Paul Bohre

Bijzondere mini-orchideeën

Na vele pogingen geef ik het op. Trek de stoute schoenen aan en bel gepensioneerd Staatsbosbeheer boswachter en plantenkenner Frans Erinkveld. Hij legt me de plek uit waar ik een grote kans maak. Ik fietst er meteen naartoe, maar vind nog steeds niks. Tot dat ik (eindelijk) ontdek hoe minuscuul klein ze zijn. Ze komen nauwelijks boven de kraaiheide uit, en hebben ook nog eens hele kleine witte bloemetjes. Maar van dichtbij zo mooi…. Sinds ik weet waar ik op moet letten, heb ik ze op meer plekken gevonden. Door ervaring leer je.

Bijzondere mini-orchideeën
De bijenorchis bloeit soms zomaar tussen de andere bloemen in de wegberm. Foto: Paul Bohre

Bijenorchis

Afgelopen weekend ga ik op zoek naar de zeldzame bijenorchis. Via een tip kom ik terecht op zomaar een grasveldje met wat kruiden in Petten. Na twee uur zoeken vind ik dan eindelijk het bewuste orchideetje. Zo klein, je zou er zomaar aan voorbij lopen. Het lukt me toch een foto te maken van het aparte bloempje. Zo blij als een kind, maar toch ietwat teleurgesteld over hetgeen ik daadwerkelijk gezien heb, fiets ik huiswaarts. Ik maak een tussenstop, zomaar langs een wegberm om vogels te kijken. Leg mijn camera neer tussen de bloemen. Dan valt mijn oog ineens op een kleine orchidee. Een bijenorchis! En nog een, en nog een. Ik zit er nota bene bovenop! De hele berm staat vol met deze bijzondere mini-orchideeën. Mede dankzij het vochtige voorjaar en goed maaibeheer, en vooral het weghalen daarna van het maaisel. Deze orchideeën doen het juist goed op schrale grond. Sta voorzichtig op en maak foto’s. Mijn dag kan alsnog niet meer stuk.

Hier lees je meer informatie over de bijenorchis en over de dennenorchis.

Boekentip: Basisgids orchideeën


Meer Nieuws