Blackfish, een schokkende film over orka’s

redactie

22 November 2013 .

Op 24 februari 2010 viel een orka in het Amerikaanse zee-aquarium park Seaworld de trainster Dawn Brancheau aan en doodde haar. Iedereen was geschokt over het feit dat deze ‘lieve, gedomesticeerde walvis’ genaamd Tilikum zijn eigen ervaren verzorgster kon doden.

Filmer Gabriela Cowperthwaite raakt gefascineerd door dit nieuws en besloot een reportagefilm te gaan maken over Tilikum en tegelijkertijd over het domesticeren van walvissen.

Al snel stuit de filmer op schokkende feiten zoals de brute manier waarop de dieren worden gevangen in de oceaan en de dieronvriendelijke manier waarop zij in Seaworld worden gehouden.

Het zee-pretpark ontkent enige schuld te hebben aan de dood van de trainster, maar de film toont aan dat de manier waarop de walvissen in gevangenschap worden gehouden zeker kan leiden tot agressie bij de dieren en mogelijk tot de dodelijke aanval heeft geleid.

De film die Cowperthwaite heeft gemaakt, genaamd Blackfish*, draait op dit moment in de Nederlandse en Belgische bioscopen, onder andere in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Brussel en Gent. Een aanrader!

* Blackfish is de naam die Indianen destijds gaven aan een orka.

 

De filmtrailer


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws