Blauwborstgarantie verzilverd!

Paul Bohre

23-04-2018 00:00:00

Het is natuurlijk altijd een gok als je een vogelweekend op Texel aankondigt en de deelnemers een 100% blauwborstgarantie geeft. Maar reisleiders Klaas de Jong en Paul Böhre durfden dit aan het afgelopen weekend. Blauwborsten zingen nu op veel plekken op het eiland. Dus de garantie kon worden verzilverd.

 

Op vrijdag 20 april lopen 14 deelnemers aan de Roots Vogelmagazine vogelsafari vol verwachting van de boot uit Den Helder. We ontmoeten elkaar bij de veerhaven ’t Horntje en rijden daarna snel naar de eerste plek waar we de blauwborst kunnen zien en horen zingen: de Horsmeertjes nabij de Geul aan de zuidkant van het eiland. Het achterste groepje deelnemers heeft meteen al geluk. Even laat een mannetje blauwborst zich in de eerste duindoorns al horen en later even zien. Eerst alleen zijn rug, maar dan draait hij zich even om en is zijn knalblauwe borst mooi te zien, zelfs even het witte sterretje in het midden. Maar al snel duikt hij diep weg in de struiken, om er vervolgens niet meer uit te komen.

 

Blauwborstgarantie verzilverd

Snel lopen we door naar de Kreeftenpolder, een mooi drassig duingebied aan de achterkant van de Horsmeertjes. Lang blijft het spannend, we moeten de vele wilgenbosje een voor een afspeuren. Maar dan krijgen we de ‘star’bird toch uiteindelijk allemaal mooi in de kijker en in de telescoop te zien. Iedereen blij. De reisleiders ook opgelucht. Nu kunnen we onze focus gaan richten op andere wenssoorten van de deelnemers. Want daar beginnen we ieder vogelweekend altijd mee op vrijdagavond. De mensen stellen zich voor en mogen dan een soort noemen die ze heel graag willen zien. En dat proberen we dan natuurlijk graag in te lossen.

 

Blauwborstgarantie verzilverd

Blauwborst in beeld, met de knalblauwe borst vooruit! Foto: Klaas de Jong

Andere wenssoorten

Zo zien we op zaterdag in het gebied de Nederlanden twee prachtige beflijsters naast elkaar op een veld zitten. Het vrouwtje, maar ook het prachtige mannetje: een zwarte vogel met een grote witte bef. Op zondag is het helemaal smullen. In het prachtige ochtendlicht zien we (naast opnieuw blauwborst) bij de vuurtoren onder andere roodborsttapuiten, samen met het knalgele mannetje van de Engelse kwikstaart, en horen en zien we helemaal vrij zittend de nachtegaal. Tussendoor scoren we nog een hele zeldzame soort: een kruising tussen een citroenkwikstaart en een gele kwikstaart. Nota bene tegenover het hotel. En lukt het tenslotte die dag ook om de ‘starbird’ van het weekend, de blauwborst, heel mooi op de foto te krijgen. Missie geslaagd!

Blauwborstgarantie verzilverd

Vogelen bij opkomende zon, de eerste nachtegaal begint te zingen. Foto: Paul Bohre

Ook mee?

Wil je ook graag een blauwborst zien en horen? Voor dit weekend met Klaas de Jong in mei is nog beperkt plaats. Je kunt ook een dagje mee met Klaas de Jong. Kijk hier voor meer informatie.

En volgend jaar organiseren we weer een ‘blauwborst weekend Texel’, geef je nu vast op.

Recente Editie


Meer Nieuws