Bloesem aan fruitbomen in het najaar, hoe kan dat?

Daniël Mulder

06-10-2022 00:00:00

bloesem

In de lente zitten fruitbomen vol met bloesem. Maar waarom bloeien ze soms ook in het najaar? Roots-expert en bomenkenner Bert Maes legt het uit.

Het oogt als een klein wonder: een perenboom die in september of oktober vol peren en bloesem zit. “Maar het is geen verschijnsel dat zich elk jaar voordoet”, legt boomdeskundige Bert Maes uit. “Fruitbomen, en planten in het algemeen, reageren op de hoeveelheid licht van de daglengte die in het voorjaar vergelijkbaar is met die van de herfst. Dan kunnen peren zich in de herfst weleens ‘vergissen’ en een aantal bloemen ontwikkelen. Ook zie je het bij appelbomen of pruimen. Bij een extra warme oktobermaand, kunnen dan onverwacht extra veel bloemen bloeien, terwijl de perenvruchten nog volop aan de boom hangen.”

Foto: Elly Riemens

Ook interessant om te lezen

  • Mensen en dieren kunnen naar de ‘wc’, maar hoe raken planten hun afvalstoffen kwijt?
  • Het grensoverschrijdende Brabantse natuurgebied De Plateaux-Hageven biedt in de nazomer de bloei van een bijzondere plant: herfsttijloos. Met deze wandelroute zie je ze onderweg.
  • Prachtig rood kleuren de kwelders en schorren in september en oktober. Dat komt door zeekraal, een vetachtig plantje dat de leuke eigenschap heeft om zich in herfstkleur te tooien. Zodra het eb is, kun je er tijdens een wandeling van genieten.

Herfstwandelen met Roots

In het nieuwe oktobernummer van Roots vind je twee nieuwe wandelroutes: door nationaal park De Biesbosch en over landgoed Koningshof. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Niels Kooyman


Meer Nieuws