Bomenmakelaar

admin

9 August 2017 .

Volwassen bomen verhandelen. Ja dat kan! De zogeheten bomenmakelaar werkt als tussenpersoon voor mensen die van gezonde, volwassen bomen af willen en mensen die ze juist willen hebben.

Stel dat je als opdrachtgever een weg wilt verbreden of een rioolpijp moet verleggen. Vaak heb je dan te maken met gezonde bomen die weg moeten. In plaats van het permanent verwijderen van een boom helpt de bomenmakelaar om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw schoolplein waar een mooie, grote boom niet zou misstaan. De boom wordt verwijderd waar hij niet meer kan blijven en geplaatst waar hij weer helemaal tot zijn recht kan komen.

De bomenmakelaar is een vooruitstrevend en duurzaam initiatief. Het behouden van een volwassen boom is niet alleen mooi, het is ook ecologisch belangrijk. Grote bomen dienen als schuilplaats voor vogels en reguleren regenwater in de grond. Bovendien zorgen ze in grote mate voor de zuurstof die we inademen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het klimaat.

Op het online platform bomenmakelaar.nl kunnen aanbieders hun boom plaatsen. Deze wordt vooraf gekeurd of hij wel echt 100% verplantbaar is (denk aan het soort boom, zijn wortelsysteem of de totale tijd dat hij uit de grond kan blijven). Vervolgens kan de potentiële afnemer een keuze maken uit de aangeboden bomen en een aannemer kiezen die hem kan vervoeren. Hier kan dan gelijk een prijs voor worden opgevraagd.

Vanaf 1 september gaat de website live, de gemeente Haarlem heeft al aangegeven dat ze gebruik gaan maken van de bomenmakelaar, wie volgt…

Foto: Thomas Kalkman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws