De Moeierboom is de meest markante boom van 2020

Daniël Mulder

15 October 2020 .

Niet de kranige vlierbes op Terschelling, de oude Mariaboom in Hattem of de Boom Die Alles Zag in Amsterdam heeft de titel Boom van het Jaar 2020 gekregen. De eer gaat naar de Moeierboom, een grootbladige linde in het centrum van Etten-Leur in Noord-Brabant.

De verkiezing Boom van het Jaar – georganiseerd door  SBNL Natuurfonds – draait om markante bomen in Nederland met een bijzonder verhaal. Dat kan een historisch verhaal zijn of een verhaal van een boom die een natuurramp overleefde. Of denk aan een boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest wordt gevierd.

De Moeierboom uit Etten-Leur is de Boom van het Jaar 2020. Foto: Mark Kohn

Boom van het Jaar 2020

Voor de verkiezing van 2020 zijn 87 bijzondere, emotionele en historische verhalen ingestuurd. Een vakjury heeft per provincie één boom genomineerd. Twaalf bomen maakten dus kans op de titel Boom van het Jaar 2020.

De Moeierboom eindigde op de eerste plaats met 3593 stemmen. Op nr. 2 eindigde de tweestammige vleugelnoot in het Zeeuwse Middelburg met 2450 stemmen. Op de derde plaats staat de rode beuk in Domies Toen te Pieterburen in Groningen met 2083 stemmen. De complete uitslag vind je hier.

boom van het jaar 2019

De ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ was de Boom van het Jaar 2019. Foto: Mark Kohn

De mooiste Europese boom

De winnaar doet  mee aan de Europese verkiezing Tree of the Year 2021. De Brabantse ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ was de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing van dit jaar. De boom eindigde op de vierde plaats met ruim 18.000 stemmen. Een 350 jaar oude grove den uit Tsjechië werd gekozen tot Europese Boom van het jaar 2020.

Vind je bomen interessant? Lees dan ook:

Foto header: Melchert Meijer zu Schlochtern

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws