Boommarters in de kijker

Paul Bohre

26 July 2023 .

Boommarters leven voornamelijk ’s nachts en zijn moeilijk te zien. Bovendien hebben ze scherpe zintuigen, waarmee ze mensen zelf eerder zien dan andersom. In deze tijd van het jaar is dat anders. Ze hebben jongen en zijn bij daglicht actiever, bovendien is het paartijd. Daarom maak je nu meer kans op boommarters in de kijker.

Jonge boommarters worden doorgaans geboren tussen eind maart en eind april. De jongen groeien steeds sneller en krijgen meer honger. Daarom gaat het vrouwtje steeds vroeger op jacht, soms al vanaf 15.00 uur. De jongen verblijven de eerste tijd een een boomholte. Als ze ongeveer acht tot negen weken oud zijn worden ze speels en verlaten ze soms even het hol. Uiteindelijk neemt het vrouwtjes ze ook verder mee, om een meer zwervend bestaan door hun territorium te leiden. Daarbij worden verschillende dagrustplaatsen gebruikt, zoals roofvogelnesten, dichte boomkronen, dichte sparrenbosjes, takkenhopen en grondholen. Gaandeweg juli en augustus neemt het vrouwtje haar jongen mee op jacht en is het mogelijk om in het bos een dergelijk gezin tegen te komen.

Boommarters in de kijker
Jonge boommarters zijn nieuwsgierig en komen geregeld hun hol uit. Foto: Paul Böhre

Paartijd

Rond juli en augustus is er nog meer aan de hand. Het is namelijk ook de paartijd van boommarters. De mannetjes, die zich trouwens helemaal niet bekommeren om hun jongen, zijn dan veel actiever om voor het nageslacht voor volgend jaar te zorgen. Ze zijn ook regelmatig overdag actief om te proberen te paren met een vrouwtje, die in en rond hun territorium leven. Na de paring worden de eicellen bevrucht en vinden er enkele celdelingen plaats. Daarna stopt de ontwikkeling. Pas in februari zullen de celklompjes indalen en zich in de baarmoeder nestelen om zich verder te ontwikkelen. Het juiste moment van indalen is afhankelijk van de conditie van het vrouwtje. En vanaf eind maart werpt ze dan haar jongen van dat jaar. En begint de cyclus van het grootbrengen van de jongen opnieuw. Helemaal alleen haar taak!

Boommarters in de kijker
In de zomermaanden maak je meer kans op de boommarter omdat de jongen mee gaan jagen en het paartijd is. Foto: Paul Böhre

Boommarters in de kijker

Kijktip: zoek ze vooral op beukenlanen en beukenbossen. Marters hebben een voorkeur voor verlaten zwarte spechtennesten.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws