Britse dassenjacht mislukt

redactie

3 December 2013 .

In september startte de Britse overheid een grootscheepse actie tegen de das. Het schitterende zoogdier werd verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van koeientuberculose. Een akelige aandoening bij koeien, die de afgelopen jaren al honderdduizenden slachtoffers maakte.

Er kwam veel protest onder de bevolking, gesteund door milieuwetenschappers die hadden aangetoond dat het nagenoeg uitroeien van de das in Engeland de gevreesde koeientuberculose hooguit 16% zou kunnen terugdringen. Brian May van de popgroep Queen werd een nationaal symbool tegen de massale dassenjacht.

De jacht speelde zich af in twee gebieden: Gloucestershire en Somerset. Er was afgesproken dat er acht weken ‘full speed’ gejaagd zou worden en dat minstens 70% van de plaatselijke dasbevolking gedood zou moeten worden. Toen in oktober bleek dat dit bij lange na niet gehaald zou worden is de jachttermijn nog eens met acht weken verlengd. Maar ook nu zijn de resultaten nog lang niet zoals de overheid en boeren ze graag zouden zien.

Toch wordt er nu van verdere jacht afgezien, de das laat zich gewoon niet zo makkelijk pakken is de conclusie.

In totaal zijn er nu ruim 1800 dassen gedood. Een gruwelijk getal natuurlijk en als je het in geld zou willen uitdrukken, de jacht heeft per gedood dier zo’n 2700 euro gekost.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws