Burn-out? Ga de natuur in!

Adinda van Kuijk

15 November 2021 .

Steeds meer Nederlanders kampen met een burn-out of zitten er bijna tegenaan. Niet gek ook, het zijn zware tijden. Uit veel onderzoeken blijkt dat natuur stressverlagend werkt, dat wist je misschien al wel. In onze vrije tijd zijn we dan ook veel in de natuur te vinden, maar hoe zit dat op werkdagen? IVN Natuureducatie schiet werkgevers en werknemers nu te hulp met de Groen Werkt Beter Challange. 

Sinds de coronacrisis is het aantal mensen dat kampt met een burn-out – of er tegenaan zit – verdubbeld. Werknemers kampen door de langdurige crisis met steeds meer (psychische) problemen. Uit CNV-onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de werkenden kampt met steeds meer werkstress naarmate de crisis langer duurt, ruim vier op de tien werknemers doet het werk met minder plezier en 1 op de vijf zitten tegen een burn-out aan.

Veel werkgevers verwachten dat het aantal burn-outs nog verder zal stijgen. In veel branches is het personeelsverloop hoog, wat een extra druk geeft op de werknemers.

Natuur tegen stress

De cijfers liegen er niet om en daarom is het de hoogste tijd dat er meer aandacht komt voor de mentale gezondheid van werknemers. Natuur kan hierin een belangrijke rol spelen. Het zou een vaste plek moeten krijgen in de werkdag, want natuur verlaagt het stressniveau en dat lijkt nu meer nodig dan ooit,’ licht Iris Haverkort, expert Natuur en Gezondheid van IVN toe.

Natuur zorgt er bovendien voor dat mensen zich fitter en vrolijker voelen. Ook heeft het positief effect op de creativiteit en concentratie. Haverkort: ‘Zowel werk als gezondheid krijgen dus een positieve boost door een ommetje te maken in het park of door op de werkplek wat planten neer te zetten. Het zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken, vooral als je bedenkt dat een werknemer met een burn-out maandenlang uit de roulatie is.’

IVN Natuureducatie hoopt daarom deze maand met de Groen Werkt Beter Challenge zoveel mogelijk werkenden te bereiken. Met korte en inspirerende opdrachten moet iedereen zijn dagelijkse portie natuur kunnen binnenkrijgen. Het aanmelden voor de challenge kan helaas niet meer, desalniettemin vinden we het toch de moeite waard om dit met jullie te delen, want misschien inspireert het je? Het IVN komt met nuttige tips zoals:

– Vergaderen op een mooie plek in de buitenlucht;
– Heb je 1 op 1 een meeting met een collega? Maak eens een wandeling door het stadspark;
– Call nummer twee vandaag? Pleeg dat ene telefoontje gewoon in de buitenlucht in plaats van achter je scherm;
– Denk ook na over je werkplek. Alleen uitzicht op groen is al goed voor je.

Met andere woorden probeer het groen bewust op te zoeken. Voorkom een burn-out en laat je inspireren door de natuur! Er is zoveel moois te zien, kijk maar!

 

 

Foto bovenaan: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws