Comeback van de ijsvogel

Daniël Mulder

25 June 2015 .

Was vorig jaar volgens kenners al een goed ijsvogeljaar: 2015 spant de kroon. Momenteel broeden er tussen de 900 en 1050 paartjes in Nederland. Een recordaantal. Hoe kan dit juweeltje nu zo succesvol zijn, terwijl hij een halve eeuw terug bijna uit Nederland was verdwenen? In de nieuwe Roots een uitgebreide reportage over deze blauwe flits.
_DM49547-ijsvogel vangt visje  -Ernst Dirksen Fotografie-20120618_
Wie ze ooit van zo dichtbij heeft gezien, zal het beamen. IJsvogels hebben bijna onnatuurlijk mooie kleuren. De feloranje borst, spierwitte keel en halsvlekken, maar vooral zijn hemelsblauwe rug is adembenemend. En die naar verhouding zo megagrote kop met dolksnavel, dat lichaampje zo klein. Juist dat kleine lijfje maakt ze heel kwetsbaar.


“IJsvogels zijn afhankelijk van gevoelige factoren”, vertelt ijsvogelfotograaf Ernst Dirksen. “Van helder visrijk water en steile wanden om in te broeden. En twee strenge winters achter elkaar kunnen ze niet hebben. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden zijn ijsvogels helemaal niet winterhard. Vooral de mannetjes zijn dan de klos, die bewaken het hele jaar hun territorium. Als de boel bevriest, blijven ze toch wachten op open water. Omdat ze maar korte tijd zonder voedsel kunnen, leggen ze snel het loodje.”


Het noodlot sloeg toe
Een dieptepunt was 1963. Na een paar lange strenge winters kwam de ijsvogelstand in Nederland uit op 9-14 broedparen. Ook de jaren 70 en 80 waren noodlottig voor de ijsvogel: in die tijd werden veel beken rechtgetrokken (gekanaliseerd) en nam de waterverontreiniging en recreatiedruk toe.
_H5R0630-ijsvogels-groothoekopname nestwand2- Ernst Dirksen Fotografie-20150413 _
Derksen: “Pas vanaf 1998 is het tij voor de ijsvogel ten goede gekeerd. Natuurbeschermers gingen aan de slag om speciale ijsvogelwanden aan te leggen. Een flink aantal beken is weer in de oude glorie hersteld, goed voor zowel de visstand als ijsvogels. Bovendien is de waterkwaliteit op veel plekken verbeterd. Tel daar de afgelopen twee zachte winters op, dan kun je wel nagaan waarom er nu weer zoveel ijsvogels zijn. Ik heb in de afgelopen dertig jaar dat ik ijsvogels volg, nog nooit zoveel gezien als nu.”

 

Beleef zelf de ijsvogels van dichtbij!
Fotograaf Ernst Dirksen verzorgt leuke en leerzame workshops naar de ijsvogels. Gedurende 4 tot 5 uur zie je vanuit een schuiltent de ijsvogels van dichtbij en kun je fantastische foto’s maken. Vanaf € 65. Info: 06-51189900 of mail.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws