Dag van het Wad is een ode aan werelderfgoed Waddenzee

Daniël Mulder

23 June 2022 .

dag van het wad

De Dag van het Wad wordt dit jaar gehouden op zaterdag 25 juni. Een dag (en een nacht) lang wordt gevierd dat de Waddenzee 13 jaar bestaat als natuurlijk werelderfgoed. Op diverse locaties zijn workshops, wandelingen en andere waddenactiviteiten.

Op verschillende locaties in het werelderfgoedgebied is zaterdag 25 juni iets te doen: van de eilanden tot op het vaste land. Een greep uit het aanbod: maak een soundscape met waddengeluiden, beschilder plastic afval of ontbijt op de waddendijk. Ben je nieuwsgierig naar het complete programma? Een overzicht vind je hier.

Natuurlijk werelderfgoed

Sinds juni 2009 staat de Waddenzee als enige natuurgebied in Nederland op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit betekent dat de Waddenzee wereldwijd wordt erkend als uniek natuurgebied. Het waddengebied is namelijk een van de laatst overgebleven ecosystemen die bij eb op grote schaal droogvallen en waar natuurlijke processen nog goed zichtbaar zijn. Ook is het is een belangrijk gebied voor trekvogels en broedvogels. Daarnaast wordt de duisternis en de weidsheid van het landschap er nog volop gekoesterd. De Dag van het Wad zou je kunnen zien als een eerbetoon aan het gebied.

Klaar voor de zomervakantie?

De zomervakantie nadert langzaamaan. Wat is er dan leuker om met je (klein)kinderen de natuur te ontdekken. Bijvoorbeeld met het dubbeldikke Doe-boek van Roots. Het boek biedt een schat aan informatie voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Spelenderwijs leren ze welke insecten, vogels of planten en bloemen ze waar kunnen zien; in het bos, langs de kust of in het weidelandschap.”

Zin in nog meer wadden?

  • Dit zijn de tien beste plekken om steltlopers te zien op de Wadden.
  • Zin in een microvakantie? Ga een dag wandelen op Vlieland (en neem de routekaart van Roots mee).
  • Zoek je nog een goede veldgids voor een bezoek aan de Wadden? Dit is de beste.
  • Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel. Betekent dit voor de waddeneilanden dat ze straks wegspoelen?

Foto’s: Marcel van Kammen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws