Doe eens een dagje groen

Daniël Mulder

17 February 2019 .

dagje groen

Iets minder lang lang douchen, je eigen tas meenemen naar de winkel, de verwarming ’s nachts wat lager zetten, veel Nederlanders willen best duurzamer leven, maar ze slagen er vaak niet in. Onder de noemer ‘Een dagje groen’ is Milieu Centraal daarom een landelijke campagne begonnen, die Nederlanders moet motiveren duurzame stappen te zetten.

dagje groen

Foto: iStock

Miljoenen mensen willen duurzame keuzes maken, zoals minder vlees eten of korter douchen, maar vinden zelf dat ze daarin onvoldoende slagen. Dat blijkt uit een onderzoek door Motivaction, uitgevoerd in opdracht van Milieu Centraal. Veertig procent vindt het stom van zichzelf dat ze vergeten een tas mee te nemen als ze gaan winkelen en 21 procent wil best korter douchen dan 5 minuten.

Het onderzoek toont aan dat vooral mensen die al bepaalde duurzame gedragingen vertonen, openstaan om dat vaker te doen. Nederlanders die al zo nu en dan vegetarisch eten, willen nog minder vaak vlees op hun bord. Veel mensen die al eens plastic afval scheiden, nemen het zichzelf kwalijk dat ze dat niet vaker doen. En ook plantaardige alternatieven voor melk smaken naar meer.

16 makkelijke uitdagingen

Op Eendagjegroen.nl staan 16 praktische acties die je kunt ondernemen om duurzamer te leven. Iedereen kan een of meer acties selecteren en een doel voor zichzelf stellen. Bijvoorbeeld 25 dagen (plastic) afval scheiden, 10 dagen vergeten kleren dragen of 40 dagen geen kaas eten. Dat kan in je eentje of met vrienden, collega’s en familie. Op de website telt Milieu Centraal alle besparingen bij elkaar op. Zo wordt direct duidelijk hoeveel Nederland samen bespaart.

De groene pagina in Roots

In de nieuwe Roots van maart gaat een nieuwe serie van start: De groene pagina. In deze rubriek geven we duurzame tips en een Roots-medewerker deelt zijn of haar groene ervaringen. Caroline Vogel, die een zwak heeft voor mooie kleding, schrijft in de eerste aflevering: ‘Polyester en andere synthetische stoffen staan op mijn zwarte lijst, want het laat microplastics los in de machine.’ Lees er meer over in Roots, deze bestel je eenvoudig online.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws